Obeležen 300. rođendan najstarije škole u Srbiji

Izvor: RTS, 22.Okt.2018, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen 300. rođendan najstarije škole u Srbiji

Najstarija škola u Srbiji, OŠ "Kralj Petar Prvi", osnovana je 1718. godine i ove godine slavi tri veka. Ovaj nesvakidašnji jubilej obeležen je večeras svečanom akademijom u Kombank dvorani.
Đačko zvono prvi put se oglasilo pre 300 godina. Od tada je prošlo mnogo generacija, a sada u klupama sedi 584 školaraca. Ljubica Dimitrijević, majka troje đaka, kaže da su tu školu izabrali, pre svega, zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << duge tradicije.

"Moj suprug je išao u ovu školu, moja svekrva je išla u ovu školu i za nas je ova škola više od škole. To je naša istorija, ljubav prema našem kraju. Svi smo jako vezani za našu školu", kaže Ljubica.
A ovu školu su završili i veliki umovi poput Mihaila Petrovića Alasa, Stevana Mokranjca, Vladete Jerotića. Među njima je i reditelj Milorad Milinković, koji bi se, kaže, rado vratio u školske dane.
"Svi smo jako voleli da idemo u tu školu, moram priznati, ne zbog samih časova koji su i sada klincima relativno dosadni, nego smo nalazili načina da se zabavimo između toga", rekao je Milinković.
Temelje škole postavio je Vuk Karadžić koji je tu radio kao učitelj. Od tada je škola pretprela mnoge promene, menjala nazive, ali je očuvala tradiciju.
"To je jedan sjajan jubilej zato što govori o težnji da se u Srbiji stvori škola u isto vreme kada su se i u Evropi otvarale škole... Učenici naše škole su postigli svetske uspehe na polju umetnosti, nauke, sporta", ističe direktor škole Mladen Stevanović.
Jubilej će se obeležavati tokom godine i oživeti sećanja na najveće uspehe najstarije škole u Srbiji.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

PROSLAVILI VELIČANSTVEN JUBILEJ Održana svečana akademija povodom 300 GODINA postojanja OŠ "Kralj Petar Prvi"

Izvor: Blic, 23.Okt.2018, 20:05

Povodom obeležavanja 300 godina postojanja, najstarija škola u Srbiji, beogradska osmoletka "Kralj Petar Prvi" organizovala je svečanu akademiju, prezentujući različite kulturne, sportske i umetničke aktivnosti.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.