Obeležava se Dan Sente i 320 godina od Senćanske bitke

Izvor: RTS, 11.Sep.2017, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležava se Dan Sente i 320 godina od Senćanske bitke

Dan Sente i 320. godišnjica slavne bitke kod tog grada ne može imati drugu poruku, nego da svi poveruju kako istrajnost i pošten rad vode do pobede, a istorija uči da nacije i države mogu napredovati jedino uz međusobno poštovanje, izjavio je predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.
On je, obraćajući se na svečanosti povodom Dana Sente i obeležavanja 320 godina od Senćanske bitke, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da, kada postoji hrabrost, razum, istrajnost i vizija, uvek dođe do napredovanja, pobede i pobedničkih bitaka.

"Pre 320 godina odvijala se bitka u blizini Sente, istorijska, značajna za ceo svet, iz kulturnog aspekta. Zato nije iznenađujuće da je 10 dana nakon te bitke grad Beč svečano proslavljao pobedu ispisujući velikim slovima na transparentima 'Beč je odbranjen u Senti', rekao je Pastor.
Sjaj pobedničkih bitki daleko svetli, ocenjuje on i kaže da je pobednička bitka kod Sente savršeno sjajna poruka koja simbolizuje da se partnerstvo pre svega može izgraditi uz vrednosne sisteme, koji počivaju prvenstveno na hrišćanskim evropskim vrednostima i nikako njihovim odbijanjem.
Zahvaljujući predsednicima republika Mađarske i Srbije Janošu Aderu i Aleksandru Vučiću što su pokrovitelji 320 godišnjice, Pastor kaže da nas je istorija naučila da nacije i države mogu napredovati jedino uz međusobno poštovanje i sposobnost za ostvarivanje svojih interesa, te da, ako je tako, onda se mogu zajedno i sećati i slaviti.
Građani Sente hteli su za 200. godišnjicu bitke, podseća Pastor, da se oduže vojskovođi Eugenu Savojskom postavljajući kip na konju te ličnosti na glavnom gradskom trgu, međutim, zbog manjka finansijskih sredstava, Franc Jozef, prilikom posete Senti 1896. godine otkupio je kip i postavio ga u Budimskoj tvrđavi.
"To spominjem zato što današnji dan, Dan Sente, dan slavne pobede, ne može imati drugu poruku, nego samo da svi osete nad svojom glavom božiju svetlost i da poveruju kako istrajnost i pošten rad vode do pobede", rekao je predsednik Pokrajinskog parlamenta.
Predsednik opštine Senta Rudolf Cegledi rekao je da je Senćanska bitka, pored toga što zauzima značajno mesto u istoriji, bitan element za identitet Senćana, te da se može reći da su se na obali reke Tise simbolično sukobila dva sveta. 
"Od tada je prošlo 320 godina, ali mi kasni potomci i dalje moramo iz dana u dan da bijemo svoje bitke. Slavna prošlost nas može učiniti zadovoljnima ako radimo na sadašnjosti u kojoj se može živeti i stvaranju budućnosti koja se može planirati", rekao je Cegledi.
Kako kaže, Senta je u proteklom periodu pokazala istaknute rezultate na polju kulture, obrazovanja, zdravstva i sporta, koji su, smatra, tu opštinu opredelili među vodeće faktore ove regije. 
"Ono što smo stvorili, predajemo generacijama iza nas, jer, Senta nije samo naše mesto rođenja već i naša sudbina u budućnosti. Stoga je važno naglasiti da smo jedni drugima potrebni, da bi naša svakodnevica bila mirna i zadovoljna, a naše proslave za pamćenje i pune radosti", rekao je Cegledi.
Senta slavi Dan opštine i 320. godišnjicu slavne bitke kod tog grada, pod pokroviteljstvom predsednika Mađarske i Srbije Janoša Adera i Aleksandra Vučića, koji su odali počasti i položili vence na spomenik Senćanskoj bici.
Bitka kod Sente odigrala se 1697. godine i najznačajnija je bitka Velikog turskog rata.
Austrijski vojskovođa princ Eugen Savojski pobedio je Turke u Bici kod Sente, a to mu je bila prva pobeda koju je izvojevao kao samostalan komandant austrijske vojske.
Poraz Turaka kod Sente, a nešto kasnije i kod Beograda, početak su vidnog opadanja prestiža osmanlijske carevine i njene vojničke moći. 
Prema austrijskim podacima, u bici kod Sente poginulo je oko 30.000 turskih i oko 2.000 austrijskih vojnika. Turski zapovednik, sultan Mustafa Drugi uspeo je da pobegne sa oko 1.000 janičara, a kao ratni plen vojnici pod komandom Eugena Savojskog, sa kim je ratovala i većina Srba, osvojili su 72 topa, 52.400 đuladi, 553 bombe, 505 buradi baruta, 6.000 kola natovarenih municijom i hranom, 5.000 konja, 6.000 kamila, 12.000 volova i bivola.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.