Novi tarifnik ograničava troškove građana za izvršitelja

Izvor: RTS, 28.Dec.2019, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi tarifnik ograničava troškove građana za izvršitelja

Nova, redefinisana, javnoizvršiteljska tarifa, koja će početi da se primenjuje od 1. januara 2020. godine, u velikoj meri će rasteretiti građane plaćanja raznih troškova.
Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je za RTS da veliki deo troškova koji su građani do sada plaćali više neće biti na njihovom teretu, i to zbog pravosudnog informativnog sistema.

"To znači da sve one podatke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koje danas javni izvršitelj može da dobije na klik uvidom u sistem, više ne može da se naplaćuje, odnosno ne postoji potreba da pisanim putem komunicirate s organom, kao što je recimo pribavljanje adrese prebivališta, boravišta", objasnila je ministarka Kuburović.  
Prema njenim rečima, ograničen je i broj akata koje javni izvršitelj može da tarifira, odnosno oni su taksativno nabrojani, tako da ne može da bude zloupotrebe kada je taj deo u pitanju.
Zbog uvođenja elektronske aukcije, odnosno elektronske prodaje nepokretnosti, javni izvršitelji više neće moći da naplaćuju, jer neće imati troškove u tom delu postupka. 
"Verujem da će i građani prilikom izvršenja osetiti veliku razliku u odnosu na prethodni period, da ne bi dolazili u situaciju da sami troškovi nadmaše visinu glavnog duga", rekla je ministarka Kuburović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.