Novi propisi o držanju hemikalija u radnjama

Izvor: Glas javnosti, 17.Maj.2012, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi propisi o držanju hemikalija u radnjama

BEOGRAD - Prema novim propisima o držanju opasnih hemikalija u radnjama, koji je od danas u primeni u Srbiji, prodavci su obavezni da tu robu drže na odgovarajućem i posebno obeleženom mestu i da potrošačima pruže sve informacije o bezbednom rukovanju i eventualnim rizicima, ukazala je Agencija za hemikalije Srbije.

Opasne hemikalije moraju da se drže na policama odvojeno od drugih proizvoda i da nisu u njihovoj neposrednoj blizini. Potrebno je da se pored polica postavi obaveštenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Agencije za hemikalije o elementima obeležavanja o načinu postupanja sa opasnim hemikalijama namenjeno potrošačima.

"Osnovno je pravo građana da budu informisani o tome kako da bezbedno rukuju hemikalijama koje svakodnevno koriste u domaćinstvima, kao i o rizicima koje po zdravlje i životnu sredinu ima njihovo nebezbedno rukovanje. To, pre svega, podrazumeva da naučimo da čitamo etikete i primenjujemo preporučene mere bezbednosti", izjavila je direktorka Agencije za hemikalije Jelena Cvetković.

Etiketa na hemikalijama mora da sadrži grafičke prikaze - piktograme, kao i odgovarajuće tekstove koji ukazuju na njihova opasna svojstva i mere predostrošnosti. Podaci na etiketi moraju da budu na srpskom jeziku, neizbrisivi i lako uočljivi.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.