Novi Erbasovi helikopteri uskoro na nebu iznad Srbije

Izvor: RTS, 13.Jul.2019, 07:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi "Erbasovi" helikopteri uskoro na nebu iznad Srbije

Načelnik Helikopterske jedinice MUP-a Srbije Nenad Nedić rekao je za RTS da helikopter H-145M kojim će biti opremnjena ta jedinica predstavlja poslednju generaciju letelica kada je reč o opremi, elektronici i filozofiji o kretanju vazduhoplovne industrije.
Nenad Nedić je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da je "Erbas" uveo filozofiju bazične platforme za helikoptere na koju može da se instalira >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << različita oprema za različite letačke operacije.

Zbog toga H-145M ima "multirol" platformu i moguće ga je koristiti za više namena.
Kako je dodao Nedić, helikopter ima medicinsku opremu koja omogućava bezbedan transport pacijenta od mesta nesreće do zdravstvene ustanove.
Takođe, ističe i da helikopter ima platformu koja je velika podrška autopilotu i sistemima i koja omogućava pilotu pregled situacije i stanja celog helikoptera.
Međutim, dodaje da je neophodna tradicionalna veština letenja, u slučaju da svi ti sistemi ne pruže podatke.
S druge strane, Nedić kaže da se olakšava posao pilotima, ali to ne znači da će manje iskusni piloti moći da izvršavaju složene operacije.
Za sada je šest pilota završilo letački deo obuke za H-145M u "Erbasu" i očekuje se da će do kraja godine i ostali piloti iz jedinice to učiniti.
Nedić navodi da to za domaće pilote neće biti problem jer je reč o pilotima svetskog renomea koji su se usavršavali u trening centrima širom sveta.
Helikopter H-145M bi, prema Nedićevim rečima, modao da poleti nebom iznad Srbije u narednih desetak dana. Potrebno je da se završe proceduralne stvari.
Rekao je i da je potpisan ugovor o nabavci helikoptera H-215 koji će koristiti antiterorističke jedinice i Žandarmerija koji će moći da nosi 22 osobe. Takođe, ta letelica moći će da leti u složenim meteorološkim uslovima.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Nedić: Erbas helikopter H-145M moguće koristiti za više načina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jul.2019

Načelnik Helikopterske jedinice MUP Srbije Nenad Nedić izjavio je da "Erbasov" helikopter H-145M kojim će biti opremljena ta jedinica, predstavlja poslednju generaciju letelica kada je reč o opremi, elektronici i filozofiji u kretanju vazduhoplovne industrije...Nedić je u Jutarnjem programu RTS...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.