Nova lista od 16 inovativnih lekova, dostupni od aprila

Izvor: RTS, 27.Feb.2020, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova lista od 16 inovativnih lekova, dostupni od aprila

Vlada danas usvaja novu listu lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, na koju je stavljeno 16 inovativnih lekova. Vršilac dužnosti direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić kaže za RTS da se po prvi put među inovatinim lekovima nalazi imunološka terapija za karcinom pluća koja ne samo da produžava život pacijenata već drastično menja kvalitet života. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Među inovativnim lekovima su najnovije terapije za karcinom prostate, maligni melanom, a prvi put i najsavremeniji lekovi za karcinom pluća i multiplu sklerozu.

Sanja Radojević Škodrić, v. d. direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kaže da što se tiče karcinoma pluća ove inovativne terapije moći će da dobiju svi pacijenti koji ispunjavaju kriterijume struke - pozitivnost tzv. PDL testa preko 50 posto i opšte stanje pacijenta.
"Ono što moramo da kažemo, da građani znaju, ukoliko se da terapija pacijentima koji nemaju adekvatnu pozitivnost, imaju ispod 50 posto ili nemaju dobro opšte stanje, onda dolazi do mnogo goreg stanja pacijenta nego da nije dobio terapiju", kaže Radojević Škodrić.
Za multiplu sklerozu sada je uvedeno sedam lekova inovativne terapije. 
"Sve pacijente koji boluju od multipla skleroze koji su eventulano kandidati za inovativnu terapiju neurolozi će moći da upućuju na komisiju RFZO-a koju čine eksperti i koji će po kriterijumu struke određivati koji su pacijenti za inovativnu terapiju", objasnila je v. d. direktorke RFZO. 
Sanja Radojević Škodrić je takođe istakla da u Srbiji nema nestašice maski. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Iz RFZO-a poručuju: U Srbiji NEMA NESTAŠICE maski

Izvor: Večernje novosti, 27.Feb.2020

Vršilac dužnosti direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić rekla je za RTS da u Srbiji nema nestašice zaštitnih maski Vršilac dužnosti direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić rekla je za RTS da...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.