Njima je teže da nađu posao i završe školu – kako im pomoći

Izvor: RTS, 03.Dec.2018, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njima je teže da nađu posao i završe školu – kako im pomoći

Zahvaljujući zvučnim semaforima i taktilnim stazama za slepe i slabovide, sve većim brojem adekvatnih prilaza važnim institucijama, poslednjih nekoliko godina je poboljšan položaj osoba sa invaliditetom. Međutim, mnoga mesta su im i dalje nepristupačna, a probleme imaju i u pronalaženju posla, školovanju.
Sekretarka Saveza slepih Srbije Jelena Stojanović je, u razgovoru sa dopisnicom RTS-a iz Smedereva, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekla da je dobro to što su semafori na najprometnijim raskrscnicama ozvučeni, ali da treba još dosta toga uraditi.

"Trebalo bi postaviti taktilne staze kako bi se slepe i slabovide osobe lakše kretale kroz naš grad i potrebno je sve javne institucije, kao što su pošta, sud, centar za socijalni rad, učiniti dostupnim osobama sa invaliditetom", kaže Jelena Stojanović.
Dobro je, ističe, što postoji kontinuirana podrška lokalne samouprave prilikom organizacije programskih aktivnosti socijalno-humanitarnih organizacija u gradu.
Što se tiče zapošljavanja, smatra da bi se to moglo poboljšati.
"Imamo dobre zakone koji bi trebalo što više da se sprovode u praksi. Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji zapošljavanja osoba sa invaliditetom je važan. On je dobar, ali se nažalost još uvek poslodavci opredeljuju da uplate kaznene poene i penale, a ne da zaposle osobu sa invaliditetom", ističe Stojanović.
Neophodno pružiti šansi
Poručuje da slepim i slabovidim osobama treba pružiti šansu da pokažu svoje sposobnosti i ono za šta su se školovali.
Govoreći o obrazovanju, navodi da ima pomaka, ali da slabovidi učenici i studenti i dalje imaju problem pri nabavci literature.
"Savez slepih Srbije u saradnji sa Ministarstvom prosvete i izdavačkim kućama dosta rade na tome da se štampaju udžbenici na Brajevom pismu ili da budu u audio-tehnici, ali potrebno je obezbediti i druge tehnologije, ali i edukovati nastavno osoblje i kadar u školama kako bi slepi i slabovidi učenici mogli adekvatnije da prate nastavu", kaže Stojanović.
Poručuje da još mnogo treba raditi kako bi se svest građana podigao na viši nivo i kako bi se osobe sa invaliditetom posmatrale kroz njihove sposobnosti i mogućnosti, a ne kroz invaliditet.
U svetu se obeležava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Procenjuje se da one čine 10 odsto svetske populacije, a da u Srbiji neki oblik invaliditeta ima od osam do deset odsto stanovništva, tj. između 560.000 i 700.000 ljudi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.