Beograd: Nivo reka raste iz sata u sat

Izvor: Vesti-online.com, 05.Jun.2010, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd: Nivo reka raste iz sata u sat

Nivo Save i Dunava u Beogradu raste iz sata u sat, očekuje se da će maksimum dostići u toku noći i, mada za sada ne postoji opasnost od izlivanja, Gradski štab za elementarne nepogode je preduzeo sve neophodne preventivne mere.

"Nivo vode raste po centimetar na svakih sat vremena, ali ne očekujemo da će nivo preći visinu nasipa", rekao je danas Tanjugu načelnik štaba Branko Smiljanić.

On je ukazao da su u prethodne dve godine urađene određene pripreme, ojačan >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << nasip na Adi Ciganliji, izvršene korekcije na kanalizacionom sistemu kod Beogradskog sajma i osiguran i deo ispod kule Nebojša.

"Situacija od pre nekoliko godina ne bi trebalo da se ponovi, osim ako ne bude izuzetno visok vodostaj, a prema sadašnjim predviđanjima talas koji se očekuje bi trebalo da bude u granicama naših odbrana od poplava", dodao je Smiljanić.

Smiljanić je objasnio da plavljenje šetališta uz reke nije problem, jer se to dešava i kada su vodostaju niži nego sada, posebno kog Beogradskog sajma i Sportskog rekreativnog centra "25. maj" na Dorćolu.

"Splavovi i brodovi moraju da budu dobro vezani i da imaju odgovarajuću dužinu veza koja može da istrpi podizanje nivoa vode, a da se plovni objekat ne otkači", upozorio je Smiljanić, i istakao da do sada, kada je reč o nekontrolisanom kretanju plovnih objekata, nije bilo inicidenata.

Smiljanić je ranije rekao da bi visokim vodostajem reka u narednom periodu mogli biti ugroženi pojedini delovi Zemuna, Čukarice, Umke, Obrenovca i Grocke.

Zbog toga su, kako je naveo, u pripravnosti sve nadležne beogradske službe, gradski i opštinski štabovi, koji su spremni da u slučaju potrebe intervenišu, a situaciju prati i kontroliše i preduzeće "Beograd voda".

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.