Nevreme opustošilo voćnjake u Srbiji, šteta ogromna! (FOTO)

Izvor: BKTV News, 13.Avg.2017, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nevreme opustošilo voćnjake u Srbiji, šteta ogromna! (FOTO)

Predsednik opštine posetio pogođena sela.

U nevremenu, praćeno jakim vetrom i gradom, koje je juče popodne zahvatilo opštinu Gornji Milanovac, najviše štete je pričinilo u selima Ozrem, Gornji Branetići, Donji Branetići, Gornji Banjani, Teočin i Lozanj.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević, posetio je ova sela kako bi se uverio u razmere štete i sa građanima razgovarao na koji način opština može da im pomogne.

Foto Opština >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Gornji Milanovac

Grad je opustošio bašte, njive i voćnjake. Prema rečima načelnika Opštinskog štaba za vanredne situacije Milorada Dimitrijevića, strelci iz protivgradnih stanica dejstvovali su u punom kapacitetu. Procena šteta od strane stručnih službi biće naknadno obavljena.

Prema operativnim podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda i Radarskog centra "Bukulja", na teritoriji opštine Gornji Milanovac dejstvovalo je 14 protivgradnih stanica i ispaljene su 53 rakete.

Nevreme praćeno gradom i jakim vetrom pogodilo je juče i Aranđelovac, Požegu, Požarevac, jug Banata. Grad je obeleo njive i uništio zasade voća.

Nevreme je uništilo zasade šljive, pokosio je nektarine i breskve, koje su već zrele i spremne za branje.

Foto Opština Gornji Milanovac

Miodrag Lazarević, voćar iz Vinče, kaže da je u kratkom periodu palo mnogo krupnog grada koji je bio bez kiše i koji je mnogo uništio.

"Nije problem samo za ovu godinu. Problem je i sledeće godine, jer sve te rodne grane koje su trebale da se spreme ove godine za sledeću, od toga nema ništa", kaže Lazarević.

Iz RHMZ-a, radarskog centra na Bukulji, na teritoriji opština Topola i Aranđelovac, u toku nevremena komandovano je sa 250 protivgradnih raketa ali ni to nije u dovoljno meri pomoglo.

Predsednik Opštine Topola Dragan Jovanović kaže da su pojedini delovi opštine spašeni, ali je grad napravio štetu u delu gde se nalazi voće.

Opština sada pokušava da napravi presek da bi se utvrdila šteta, kaže Dragan Jovanović.

Foto Opština Gornji Milanovac

O visini i materijalnoj šteti, utvrdiće komisije lokalnih samouprava, kažu u Sektoru za vannredne situacije u Kragujevcu.

Kako kažu iz Sektora za vanredne situacije, stanje u opštinama Topola, Aranđelovac, kao i u Kragujevcu je stabilno. Posle podne očekuje se postepeni prestanak padavina, a uveče i tokom noći delimično i totalno razvedravanje.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.