Izvor: RTS, 28.Jun.2021, 06:05

Nestaje četvrtina sela u Srbiji, država mladima daje novac za kupovinu kuće

U selima Srbije oko 200.000 hiljada kuća je napušteno. Sada država želi da preokrene višedecenijski trend preseljavanja stnovništva u gradove. U ponedeljak 28. juna objavljuje konkurs na koji mogu da se jave mladi do 45 godina i bespovratno dobiju do 10.000 evra da kupe kuću ili okućnicu na selu.
Oko 4.700 sela u Srbiji gotovo četvrtina je u fazi nestajanja. Imaju po manje od 50 stanovnika, a oni u proseku više od 70 godina. U mnogima nema ni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ambulante, ni škole, pa čak ni prodavnice.

Igor Stoiljković, predsednik Mesne zajednice Predejane kaže da su sela opustela. Na putu od Predejana ka Crnoj Travi je selo Crveni Breg gde trenutno ima sedam stanovnika, selo Mrkavica ima jednog stanovnika.
"Nekada, 50-tih godina prošlog veka u tim selima je živelo preko 200 ljudi. Otvaranje zatvorenih kuća bi jako značilo. Za normalan život u tim selima je neophodan put", smatra Stoiljković.
Od 28. juna pa do 1. novembra, ili dok ne potroši 500 miliona dinara, država će davati novac mladima koji hoće da kupe kuću na selu.
Najviše mogu da dobiju milion i dvesta hiljada dinara, što je i maksimalna dozvoljena cena za kuće. A ima ih širom zemlje i za znatno manje novca.
"Domaćinstva koje mogu da se usele i da se izvrši restauracija, da se uspostave objekti za život i rad u poljoprivredi. Ako kažemo u evrima od 3.000 - 5.000 do 15.000 ide zavisi od zemlje, šume što se prodaje. Selo je udaljeno tri kilometara od Rekovca, 16 kilometara od Jagodine, i 20 kilometara od Kragujevca. Daleko je od grada samo toliko da ima svoj mir", ističe Jovica Davinić, predsednik MZ Cikot kod Rekovca. 
Planka Tanasković iz Cikota kaže da u selu nemaju ni prodavnicu, ni crkvu, a u školu ide dvoje dece.
"Ove dve kuće iza nas se prodaju, volela bih da tu dođe neki normalan narod, jer tu danima niko ne prolazi. Ovde je igralište pozadi mene i kad prođu deca tu kroz dvorište, ja kao da je prošlo ne znam šta. Jer nemate nikoga, mnogo je strašno", naglašava Planka.
Osim što ne mogu da imaju više od 45 godina, zainteresovani moraju da budu državljani Srbije i ne smeju da imaju nekretninu na svoje ime.
Konkurs je namenjen bračnim i vanbračnim partnerima, samohranim roditeljima i mladim poljoprivrednicima koji žive sa jednom ili dve generacije u zajednici.
Kupac ne sme da bude u srodstvu sa prodavcem kuće, da je u postupku nabavke neke druge nekretnine, niti da ima neizmirene obaveze prema državi.
Sekretar Ministarstva za brigu o selu Snežana Petrović poziva predstavnike ovih kategorija da se ohrabre da pronađu svoju željenu kuću, da se vrate na selo, ali i da se udruže, da osnuju zadrugu i da se narednih godina jave ministarstvu za bespovratna sredstva za podsticaje njihovom poslovnom i privrednom napretku.
Kuća i okućnica kupljene državnim novcem ne mogu da se prodaju 10 godina. Posle pet godina mogu da se stave pod hipoteku.
Interesovanje je, kažu u ministarstvu, veliko u svim krajevima Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KAKO DO 10.000 EVRA ZA KUĆU NA SELU? Danas kreće konkurs, a ukoliko želite novi krov nad glavom, ovo su i USLOVI

Izvor: Blic, 28.Jun.2021

Sve je bliži momenat kada će građani moći i da dobiju kuću na selu, i to bez dinara i pare, a imajući u vidu da je reč o najnovijoj podršci države za mlade. Konkurs za bespovratna sredstva raspisan je danas, uslovi su poznati, a obezbeđen je i novac od oko 10.000 evra po svakoj kući.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.