Neočekivan odziv istraživača, naučna zajednica gladna projekata

Izvor: RTS, 13.Okt.2019, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neočekivan odziv istraživača, naučna zajednica "gladna projekata"

Na poziv za naučnoistraživačke projekte, koji je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja raspisalo preko svog fonda za nauku nakon gotovo 10 godina, prijavljeno je 586 projekata. Državni sekretar u nadležnom ministarstvu Vladimir Popović kaže za RTS da je odziv izvanredan.
Vladimir Popović je istakao, gostujući u Dnevniku RTS-a, da nisu očekivali takav odziv, koji pokazuje da je naučna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zajednica "gladna projekata".

Napominje da, uprkos strahovanjima, oko 20 odsto projekata dolazi iz društvenih nauka.
Popović navodi da je budžet po projektu do 200 hiljada evra, ukupno šest miliona evra, ali da postoji mogućnost i da se poveća na osam miliona evra.
Ukazuje na kompletno novi sistem finansiranja, u kojem će istraživači imati fiksnu platu i neće zavisiti od toga da li su prošli na projektima.
Državni sekretar najavljuje da će do kraja godine biti još dva poziva preko Fonda za nauku – za projekte veštačke inteligencije i za saradnju sa dijasporom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.