Izvor: RTS, 30.Okt.2021, 06:04

Neke škole nemaju ni salu za fizičko, ne čudi zašto su deca gojazna

Za samo pola veka broj gojazne dece u Srbiji povećan je deset puta. Zbog toga je i sve više onih sa krivom kičmom, pa su uvedeni dodatni časovi fizičkog u osnovnim školama. Međutim, ima škola koje nemaju fiskulturnu salu, ili ako imaju ne mogu da je koriste kako bi trebalo zbog prevelikog broja učenika.
Nije fiskulturna sala nego prostorija za fizičko. Đaci Osnovne škole "Dragojlo Dudić" na Zvezdari fizičko rade u sobi veličine učionice.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Nastava od prvog do četvrtog je organizovana unutar škole, u prostoriji u kojoj se trenutno nalazimo, a za učenike od petog do osmog razreda gradski sekretarijat odvaja sredstva, plaća nam salu u okruženju", navodi Danijela Pavić, direktorka OŠ "Dragojlo Dudić".
Zbog loših uslova, menja se i nastavni plan, pa đaci ovde uglavnom rade preskoke i vežbe na parteru.
"Ono što ova deca nemaju, to je veliki prostor, u većem prostoru mogu zimi da rade razna trčanja, ovde ne možete apsolutno ništa, eventualno nešto iz gimnastike", kaže Dalibor Lalovac, nastavnik fizičkog i zdravstvenog vaspitanja OŠ "Dragojlo Dudić".
Dodaje da nema ni karika ni vratila.
"Moj učenik nikada nije video vratilo, niti zna šta je to, niti ja mogu to da mu pokažem, jer jednostavno nemamo uslova, prosto neke oblasti ne radimo, jer nemamo uslova za to", dodaje nastavnik Dalibor Lalovac.
Nije problem samo to što đaci često ne rade po nastavnom planu, nego što im je na putu do zakupljene sale ugrožena bezbednost. Sporna je pasarela, posebno zimi, kad ima leda, tvrde sagovornici. Zbog toga se đacima od petog razreda organizuju dvočasi, kako bi samo jednom nedeljno morali da je prelaze.
Osnovna škola "Dragojlo Dudić" je jedna od najstarijih škola u Beogradu. Zaposleni se nadaju da će 160. rođendan, koji se približava, proslaviti u novoj sali za fizičko.
"Postoji prostor koji pripada školi, velika površina iza škole na kojoj se nalazi i sportski teren i deo brda iza škole na kojem je moguće uzidati salu u skladu sa standardima", navodi direktorka škole.
Od 87 škola na teritoriji Beograda, pet nema fiskulturnu salu. Međutim, i one koje imaju često ne mogu da sprovedu plan za svako odeljenje, tri časa sedmično, jer je mnogo učenika.
Ne čudi onda što ne mogu da se realizuju ni dodatni časovi, uvedeni zbog sve učestalije gojaznosti kod dece i krive kičme.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.