Narodni muzej i Muzej Zabranjeni grad potpisali Memorandum o razumevanju

Izvor: RTS, 09.Sep.2019, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narodni muzej i Muzej Zabranjeni grad potpisali Memorandum o razumevanju

Vršilac dužnosti direktora Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković i direktor Muzeja Zabranjeni grad Vang Sudong potpisali su Memorandum o razumevanju, nakon čega je delegacija iz Kine obišla stalnu postavku srpskog nacionalnog muzeja.
Bojana Borić Brešković je istakla da je za najstariju muzejsku instituciju u Srbiji, koja obeležava 175 godina postojanja, važno potpisivanje Memoranduma >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o razumevanju sa Muzejom Zabranjeni grad, kao osnov za međusobno približavanje i svako dalje delovanje.

"Među posetiocima Narodnog muzeja, kojih ima sa raznih strana sveta, jako mnogo ima kineskih posetilaca i zbog toga smo posebno srećni što smo u prilici da produbimo prijateljstvo koje je mnogo puta osvedočeno", istakla je Borić Breškovićeva podsetivši da je prva tematska izložba u rekonstruisanom Narodnom muzeju bila postavka Nacionalnog muzeja iz Pekinga.
Borić Breškovićeva je rekla da je sa kolegom iz Kine razgovarala o razmeni stručnjaka i izložbi i dodala da će svoju kolekciju kineske umetnosti nastojati da unaprede kroz saradnju sa stručnjacima iz Zabranjenog grada.
Vang Sudong je nakon obilaska arheološke postavke Narodnog muzeja rekao da ga je to podstaklo da još bolje upozna istoriju i kulturu Srbije i Balkana i izrazio nadu da će još veći broj kineskih državljana posetiti Narodni muzej.
Smatra da će potpisani Memorandum biti kamen temeljac za produžetak saradnje Kine i Srbije, što je značajno i za Zabranjeni grad i uopšte celu zemlju.
"Ta saradnja daje nam priliku da mnogo toga naučimo iz iskustva Narodnog muzeja Srbije iz oblasti izgradnje, obrazovanja i upravljanja. Spremni smo i da podelimo svoja iskustva iz oblasti zaštite kulturne baštine, istraživanja i obrazovanja, sticana 95 godina koliko postoji Muzej", rekao je Vang Sudong.
Direktor Muzeja Zabranjeni grad se složio sa Borić Breškovićeva da Memorandum predstavlja dobru osnovu za razmenu stručnjaka i izložbi.
Vang Sudong je pomenuo da je Zabranjeni grad prošle godine imao 17 miliona posetilaca.
"Oni koji nemaju priliku da posete Zabranjeni grad, mogu to učiniti zahvaljujući savremenim tehnologijama. Digitalizacija, internet i ubrzan razvoj tehnologije doneli su nam velike mogućnosti u oblasti zaštite kulturne baštine, a videli smo i da naše kolege u Srbiji koriste dostignuća savremene tehnologije kako bi zaštitili kulturnu baštinu i prikazali sve što čuvaju", rekao je Vang Sudong.
Prethodno je direktora Muzeja Zabranjeni grad ugostio predsednik Aleksandar Vučić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.