Napustio nas je jedan od najboljih i najsavremenijih glumaca

Izvor: RTS, 29.Sep.2018, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napustio nas je jedan od najboljih i najsavremenijih glumaca

Predrag Ejdus je svoje likove tumačio na specifičan način čime se nametnuo kao jedinstvena pojava na sceni i na filmu, ocenjuju sagovornici "Tanjuga" povodom smrti doajena srpskog glumišta.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je telegram saučešća porodici Predraga Ejdusa. 

"Primite moje iskreno saučešće povodom odlaska doajena jugoslovesnkog i srpskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << glumišta Predraga Ejdusa. Napustio nas je jedan od najboljih i najuverljivijih glumaca na našoj sceni. Bio je i ostaće jedinstvena pojava u kulturi, čovek koji je u svaku svoju ulogu unosio svoj šarm, manire i prefinjenu ironiju", navodi se u telegramu saučešća ministra Dačića, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.  
Hroničar kulture i publicista Milan Vlajčić kaže da je Predrag Ejdus bio jedan od najmodernijih, najsavremenijih i najuverljivijih glumaca na jugoslovenskoj sceni.
"Imao je dikciju koja je na fantastičan način pokrivala sve varijante srpsko-hrvatskoig jezika. Ako se osvrnemo na njegov opus, jasno je da se Ejdus podjedanko dobro snalazio u filmskoj i televizijskoj produkciji. Naravno, u pozorištu je briljirao i iza njega će ostati antologijske uloge kao što je Kir Janja na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Veliki gubitak za sve nas koji cenimo istinsku vrhunsku umetnost i za našu kulturu generalno", rekao je Vlajčić.
Direktor filmskog centra Boban Jevtić napominje da je Ejdus likove koje je tumačio bojio svojim urođenim aristokratskim šarmom i tananom ironijom čime se nametnuo kao jedinstvena pojava na sceni i na filmu.
"Njegov stil, delikatnost, snagu izraza, nije bilo moguće imitirati, zato je tako lako obezbedio svoje mesto na vrhu. Ostvario je nezaboravne uloge u pozorištu, filmu i televiziji, stekao ogromnu popularnost i gotovo familijarnu prepoznatljivost kod publike. To mogu samo izuzetni umetnici. Nenadoknadiv gubitak", rekao je Jevtić.
Radoslav Zelenović, direktor Audio-vizuelnog arhiva i Centra za digitalizaciju SANU, kaže da je odlazak Predraga Ejdusa nenadoknadiv gubitak za našu kulturu.
"Napustio nas je jedan od najznačajnijih i najboljih glumaca jugoslovenske scene koji je uspevao da izgradi sopstveni izraz u pozorištu i na filmu. Njegov karakter i način umetničkog stvaranja bili su prepoznatljivi široj publici. Uspevao je da minijaturne uloge poput trubača-vođe orkestra u filmu ‘Zona Zamfirova‘ da pretvara glumačka remek dela", ukazao je Zelenović.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Tuga za Ejdusom: Napustio nas je jedan od najboljih glumaca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2018

Napustio nas je jedan od najboljih i najsavremenijih glumca koje smo imali, složili su se sagovornici Tanjuga Milan Vlajčić, Boban Jevtić i Radoslav Zelenović povodom smrti doajena jugoslovenskog i srpskog glumišta Predraga Ejdusa...Hroničar kulture i publicista Milan Vlajčić kaže da je Predrag...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.