Najčešće diskriminisane žene na porodiljskom i osobe sa invaliditetom

Izvor: RTS, 16.Mar.2019, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najčešće diskriminisane žene na porodiljskom i osobe sa invaliditetom

Poverenici za zaštitu ravnopravnosti građani su se, tokom prošle godine, najviše žalili zbog diskriminacije tokom porodiljskog odsustva, na osnovu invaliditeta i starosnog doba. Svaka treća tužba odnosi se na pružanje javnih usluga ili korišćenja objekata i javnih površina.
Uz godišnjni izveštaj, u Skupštinu Srbije je stigla i preporuka poverenice da se ukine zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ili bar izmeni. Razlog za to je, pre svega, što u praksi diskriminiše žene, naročito majke koje se vrate sa porodiljskog, rekla je gostujući u Jutarnjem dnevniku Brankica Janković.

"U jednom trenutku je bilo neophodno imati jedan ovakav zakon, trebalo je izvršiti reformu državne uprave i smanjiti broj zaposlenih u određenim delovima. Pokazalo se u praksi, prema pritužbama koje nam stižu, da je on nejednako pogodio muškarce i žene, pre svega žene koje su tokom trajanja rada na određeno vreme koristile trudničko i porodiljsko odsutvo, nakon čega bi ostajale bez posla i one, faktički, nisu ni bile u radnom odnosu", rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti. 
Način na koji se sada dolazi do novozaposlenih, kada neko ode u penziju ili bolovanje, je stvorio probleme u funkcionisanju vitalnih delova sistema poput zdrastvene zaštite, socijalne zaštite, obrazovanja.
Tema godišnjeg izveštaja bile su i primedbe zbog Zakona o finansijskoj pomoći porodici.
"Verujem da ćemo po tom pitanju uskoro dobiti i odluku Ustavnog suda. Mi smo podneli inicijativu za ocenu ustavnosti ali i inicijativu resornom ministarstvu za izmenu zakona, pre svega u visini nadoknade tokom porodiljskog bolovanja, na šta je i stigao najveći broj pritužbi", objasnila je Jankovićeva.
Uz žene, najviše su diskriminisane osobe sa invaliditetom i starije osobe.
"Brojne barijere su otklonjene, ali i dalje postoji problemi pristupačnosti za osobe sa ivaliditetom, koji nisu samo arhitektonski. U izveštaju smo, kao i do sad, naveli koji su to sve problemi, na koji ih način valja otkloniti, dali čitav jedan pregled stanja kako zajedno stvari možemo da unapredimo", rekla je za RTS poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Najčešće diskriminisane žene na porodiljskom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Mar.2019

Poverenici za zaštitu ravnopravnosti u toku prošle godine građani su se najviše žalili zbog diskriminacije tokom porodiljskog odsustva, na osnovu invaliditeta i starosnog doba, a svaka treća tužba odnosila se na pružanje javnih usluga ili korišćenja objekata i javnih površina...Pored godišnjeg...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.