Izvor: RTS, 04.Jul.2020, 17:04

Najbolja učenica u istoriji Matematičke gimnazije odlazi na Kembridž

Direktorka Matematičke gimnazije Mirjana Katić rekla je za RTS da je škola imala veliku privilegiju da u ovoj generaciji ima jednu posebnu učenicu, Jelenu Ivančić koja je đak generacije. Dobila je nagradu prošle godine na Olimpijadi u Engleskoj - najbolja je takmičarka na svetu.
Svi znamo za škole iz kojih se beži, ali se u Matematičku gimnaziju beži. Po mnogo čemu specifičan je i kraj školske godine, prijemni ispit i upis.

Gostujući >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Jutarnjem programu, direktorka Matematičke gimnazije Mirjana Katić rekla je da je dobra stvar što su uspeli, s obzirom na okolnosti i specifičnu situaciju u kojoj se Srbija i svet nalaze, da sprovedu prijemni za gimnaziju i ove godine u regularnim uslovima.
"Ova školska godina je bila specifična za učenike i za nastavnike i za najtalentovaniju decu u Srbiji, kada su u pitanju prirodne nauke - to su kandidati koji su se javili da polažu prijemni u Matematičkoj gimnaziji - ove godine je bilo 209 prijavljenih", istakla je Katićeva.
Direktorka je rekla da Matematička gimnazija prima 100 učenika, ima pet odeljenja po 20 učenika i jedno specijalno odeljenje sa mentorskom nastavom, tu idu najbolji učenici koji se prijave. 
Od 209 učenika, 123 su položila prijemni za gimnaziju, što znači da su na testu koji su polagali imali 50 ili više procenata uspešnosti.
"Mi mislimo da je to odličan rezultat, sigurno im nije bilo lako posle neobičnog formata završetka školske godine da pristupe tom testu, posle izlaska iz karantina ipak je bilo specifično iskustvo za njih", rekla je Katićeva.
Kakva će biti nova generacijaGovoreći o tome kakva će biti nova generacija, Katićeva kaže da je to teško reći i da će to biti 54. generacija. 
Po njihovim rezultatima,  iz sedmog razreda koji su bili merodavni pri upisu, dobitnici nagrada na prva tri mesta u sedmom razredu dobili su bonus poene pri upisu, rekla je Katićeva.
Prema tim rezultatima ova generacija liči prethodne
"Što se tiče prijemnog i ti utisci su odlični, kaže direktorka i dodaje da su imali još veće interesovanje nego za prvi razred. Za 40 učenika koje primamo, 122 učenika su se prijavila, što je više nego dobar odziv", ukazuje Katićeva. 
Kaže da su i tu bili odlični rezultati - skoro 80 učenika je prešlo prvobitni prag znanja koji je bio predviđen.
Ta deca su pravi entizijasti, podvlači direktorka Gimnazije.
Jelena Ivančić najbolja takmičarka na svetuDirektorka kaže da je Matematička gimnazija imala veliku privilegiju da u ovoj generaciji ima jednu posebnu učenicu, Jelenu Ivančić koja je učenik generacije a po svim parametrima ona je najbolja učenica svih vremena Matematičke gimnazije.
Prema njenim rečima, Ivančićeva je ovenčana najvećom nagradom koja se može dobiti u takmičarskoj matematici za takmičara ženskog roda. Dobila je nagradu prošle godine na Olimpijadi u Engleskoj - gde je najbolja takmičarka na svetu.
Jelena Ivančić je dobila stipendije za Prinston i Kembridž i izabrala je da studira u Engleskoj.
Engleska je favorit za većinu učenika Poznato je da su učenici Matematičke gimnazije studirali širom sveta. Zbog korone se većina njih vratila u Srbiju. 
"Dobra stvr je da su puno pomagali učenicima koji sada završavaju Matematičku gimnaziju", istakla je direktorka Katić.
Engleska je favorit za većinu učenika - Kembridž i Oksford, kao i dva univerziteta u Americi.
Katićeva kaže da se spremaju za onlajn septembar. "Sada je veliki izazov za nas, daćemo sve od sebe da se spremimo", zaključila je direktorka Mirjana Katić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BRAVO JELENA! Direktorka Matematičke gimnazije potvrdila: Najbolja učenica u istoriji škole ODLAZI NA KEMBRIDŽ

Izvor: Blic, 05.Jul.2020, 12:07

Direktorka Matematičke gimnazije Mirjana Katić rekla je za RTS da je škola imala veliku privilegiju da u ovoj generaciji ima jednu posebnu učenicu, Jelenu Ivančić koja je đak generacije. Dobila je nagradu prošle godine na Olimpijadi u Engleskoj - najbolja je takmičarka na svetu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.