Najava novih mogućnosti za Pancir-SM

Izvor: TangoSix.rs, 30.Jun.2022, 07:59

Najava novih mogućnosti za Pancir-SM

Na forumu „Inženjeri budućnosti“ od specijalista konstruktorskog biroa Tula A.G. Šipunov, kako prenosi TV kanal Zvezda, moglo se pre nekoliko danas saznati da će transportno-borbena mašina (TBM) sistema Pancir-SM, pored raketa i kranskog mehanizma, imati i sopstveni radar za navođenje raketa (nišanski radar).
Radi se o značajnoj novini, jer će ona omogućiti integrisan rad u režimu “pretpostavljeni-potčinjeni” sa borbenom mašinom (BM), koja je opremljena i osmatračko-akvizicijskim >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << radarom, te će na taj način biti moguće navođenje nišanskog radara TBM na ciljeve i dalje njegov samostalan rad na zahvatu ciljeva, automatskom praćenju, lansiranju i navođenju raketa.
Ono što nam je takođe upalo u oči tokom prezentacije na ponetum forumu, jeste izmena kod nišanskog radara i kod raketno-topovskog sistema BM i kod TBM, jer sada umesto PESA radara refleksnog tipa, opet vidimo PESA radar prolaznog tipa, ali ipak nešto izmenjenog izgleda u odnosu na Pancir S1 i već reklamirani Pancir S1ME, namenjen prvenstveno izvozu.
Izgled novog rešenja / Isečak iz videa vojnog kanala Zvezda Moramo biti strpljivi i sačekati da vidimo da li se samo radi o umetničkoj slobodi kreatora modela, namernom propustu (maskirovki) ili se stvarno iz nekog razloga odlučilo za vraćanje na prolazni tip PESA radara.
Super Pancir Samohodni artiljerijsko-raketni sistem PVO Pancir-SM je sistem koji se još uvek razvija i to u više pravaca ali postoje već neke jasne smernice u kom pravcu će se ići, a prikazana su i prva operativna borbena oruđa.
SM verzija je značajno unapređeni borbeni sistem. Poseduje novi osmatračko-akvizicijski radar sa aktivnom faznom antenskom rešetkom (AESA/AFAR) dometa do 75 km i novi radar za navođenje raketa sa pasivnom faznom antenskom rešetkom (PESA/PFAR) koji je drugačije izvedbe od onog na Panciru-S1 i radi se o refleksnom PESA radaru, takođe povećanog dometa. Za ovaj sistem, razvijene su i novije rakete, sa oznakom 57E6M, dometa do 40 km po daljini i malogabaritne rakete dometa od 5-7 km.
Vidimo da se radilo na poboljšanju kvaliteta skeniranja vazdušnog prostora i daleko veću otpornost na smetnje (AESA radara), na povećanju dometa otkrivanja i detekcije ciljeva, kao i zahvata, praćenja i dejstva na ciljeve u vazduhu. Sve ovo će učiniti borbeno oruđe sistema Pancir SM znatno otpornijim, žilavijim i efikasnijim na bojnom polju.
Pancir na paradi povodom Dana pobede / Foto: Ministarstvo odbrane Rusije Po pitanju raketa, sistem Pancir SM koristiće rakete sistema Pancir-S1, dometa do 20 km, nove rakete dometa do 40 km i malogabaritne rakete dometa od 5-7 km. Malogabaritne rakete su potpuno nov proizvod i namenjene su dejstvu na dronove veoma malih odraznih površina, minobacačke granate i projektile iz višecevnih lansera raketa. Iako postoji više nezvaničnih verzija o rasporedu i količini raketa na oruđu Pancir-SM, po dostupnim fotografijama sistema, koje su se mogle videti, radi se o kombinaciji 10 raketa 57E6 (stariji tip) ili 57E6M (noviji tip povećanog dometa) i 8 malogabaritnih raketa. Tu su naravno i dalje dva dvocevna topa kalibra 30 mm.
Na osnovu novih informacija, sada je dostupno i to da se može kombinovati sa rasporedom, količinom i tipom raketa koje će borbeno oruđe nositi. U tom smislu je moguće borbeno oruđe naoružati umesto sa jednim konvencionalnim transportnim i lansirnim kontejnerom sa četiri manja. Tako je sada jasno da će biti moguće borbena oruđa ili deo borbenih oruđa baterije, napuniti samo sa malogabaritnim raketama и to njih 48.
Takođe, ono što je bila veoma važna novost, jeste da se od sada i TBM, koja nose 24 rakete, (ali neće imati topove) mogu takođe koristiti za lansiranje raketa (57E6 i 57E6M), na osnovu usmeravanja i navođenja sa jednog od borbenih oruđa.
 
Zoran Vukosavljević, bivši pripadnik raketnih jedinica PVO Vojske Jugoslavije, učesnik borbenih dejstava tokom NATO agresije i vrsan poznavalac PVO tematike ekskluzivni je Tango Six kolumnista.
Zoran je koautor knjige „Nebeski štit sa zemlje – Samohodni raketni sistem 2K12 Kub/Kvadrat“ i administrator grupe o PVO tehnici na Fejsbuku.
Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.
The post Najava novih mogućnosti za Pancir-SM appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.