Nagrada Dositej Obradović akademiku Dimitriju Stefanoviću

Izvor: RTS, 17.Dec.2018, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada "Dositej Obradović" akademiku Dimitriju Stefanoviću

Žiri za dodelu nagrade "Dositej Obradović" za životno delo jednoglasno je doneo odluku da se ta nagrada u 2018. godini dodeli akademiku Dimitriju Stefanoviću.
U obrazloženju odluke žirija se navodi da u vreme kada kod nas crkvena muzika, posebno ona pravoslavne provenijencije, nije imala otvorene mogućnosti javnog predstavljanja, niti je bila predmet studija u muzičkim školama i fakultetima, muzikolog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Dimitrije Stefanović, akademik, okuplja mlade ljude, različitih obrazovnih profila i interesovanja i tako otpočinje dugi proces upoznavanja i izvođenja stare muzike otkrivane u vizantijskim, latinskim, ruskim i starim srpskim rukopisima.

"Studijski hor Muzikološkog instituta SANU, pod njegovom dirigentskom palicom, gostovao je u mnogim zemljama širom sveta – Austriji, Nemačkoj, Engleskoj, Francuskoj, Švajcarskoj, Italiji. Bilo je to duhovno i etičko uzrastanje praćeno širenjem do tada malo poznate pravoslavne muzičke kulture u Evropi, ali i razmena iskustava sa pripadnicima drugih konfesija koji su prvi put otkrivali muzičku tradiciju sa Balkana", ističe se u obrazloženju žirija.
Dodaju da je taj provsetiteljski žar decenijama gradio mostove koji su povezivali srpsku kulturu i pravoslavlje sa kulturama drugih naroda i veroispovesti.
"Njegov i danas u poznim godinama životni optimizam i spremnost da se susreće sa mladim ljudima, deli sa njima iskustva, pesmu, pa i probleme, primer je neverovatne istrajnosti duha prosvetiteljstva, koji smo kao narod u novije vreme upravo od Dositeja preuzeli", zaključuje se u saopštenju žirija.
Žiri su činili: Vojislav Jelić (predsednik), Slavko Gordić, Marko Nedić, Dragan Simeunović i Mirko Vasiljević.
Nagradu dodeljuje Zadužbina "Dositej Obradović" uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, a sastoji se od povelje i novčanog iznosa.
Dobitniku Narodna banka Srbije daruje plaketu sa likom Dositeja Obradovića. Nagrada će biti uručena na posebnoj svečanosti.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Dositej Obradović" za Dimitrija Stefanovića

Izvor: Blic, 18.Dec.2018, 00:45

Nagrada za životno delo "Dositej Obradović" za 2018. godinu pripala je akademiku Dimitriju Stefanoviću, saopšteno je iz Zadužbine "Dositej Obradović".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.