Nada za najteže pacijente, od danas radi – IKS nož

Izvor: RTS, 31.Okt.2018, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nada za najteže pacijente, od danas radi – IKS nož

Srbija dobija najsavreminiji aparat za borbu protiv tumora - Iks nož. Taj važan aparat koji je nedostajao srpskom zdravstvu nalazi se u Centru za onkološku radiohirurgiju u Kliničkom centru Srbije.
Prvoj intervenciji biće podvrgnuta pacijentkinja stara 68 godina i obaviće je prof.dr Danica Grujičić, načelnica Neuroonkološkog centra KCS-a.

Profesorka Grujičić je za RTS rekla da je reč >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o izuzetno preciznom aparatu koji omogućava zračenje teško pristupačnih tumora.
Uz preciznost od nekoliko delova milimetra, Iks nož se koristi za tretiranje tumora koje je suviše rizično ili nemoguće odstraniti standardnim hirurškim intervencijma, objasnila je Grujičićeva.
Direktor KCS-a Milika Ašanin rekao je da se radi o investici vrednoj 792 miliona dinara koja će omogućiti besplatno lečenje u Srbiji, s obzirom da su do sada pacijenti o svom trošku ili o trošku Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja upućivani na lečenje u Tursku koje je pojedinačno koštalo od sedam do 15.000, pa i do 20.000 evra.
U Onkološkom radio-hirurškom centru KCS će, kako je najavio Ašanin, raditi 30 lekara, radiologa i drugih stručnjaka, koji su se obučavali u Engleskoj i Švajcarskoj.
"Napravili smo sjajan tim", rekao je Ašanin.
U Srbiji do sada ovakav način radioterapije nije sprovođen, tako da će se nabavkom ovakvog aparata značajno poboljšati kvalitet radioterapije, posebno za one pacijente čiji primarni tumor nije veći od pet centimetara.
Nova zgrada se prostire na 700 kvadrata, a u njoj će biti Iks nož, kao i sva prateća oprema.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nada za najteže pacijente, od danas radi iks-nož

Izvor: RTS, 31.Okt.2018

Srbija dobija najsavreminiji aparat za borbu protiv tumora iks-nož. Taj važan aparat koji je nedostajao srpskom zdravstvu nalazi se u Centru za onkološku radiohirurgiju u Kliničkom centru Srbije. . Prvoj intervenciji...

Nastavak na RTS...

Pacijenti oboleli od tumora od danas mogu da se zrače iks nožem

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Okt.2018

U Centru za onkološku radiohirurgiju u Kliničkom centru Srbije od danas će pacijenti moći da se leče najsavreminijim aparatom iks-nožem, koji omogućava zračenje teško pristupačnih tumora...Načelnica Neuroonkološkog centra KCS-a Danica Grujičić je rekla da će se za sada raditi u jednoj...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.