Načelnik VMA: Primamo pacijente koje drugi ne žele

Izvor: RTS, 28.Feb.2019, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Načelnik VMA: Primamo pacijente koje drugi ne žele

Uput za lečenje na Vojnomedicinskoj akademiji danas može svako da dobije. Pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević, načelnik ove ustanove koja obeležava 175 godina postojanja, kaže da nikoga nisu vratili i da primaju pacijente koje niko ne želi ili ne može adekvatno da zbrine.
Pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević radi na Vojnomedicinskoj akademiji već trideset godina. Od 2005. bio je načelnik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Klinike za očne bolesti, a sada je načelnik VMA.

Ova institucija obeležava 175 godina postojanja, a dr Vukosavljević kaže da taj jubilej obavezuje svakog pripadnika VMA, a naročito načelnika.
"Volim Vojnomedicinsku akademiju, kao i svi njeni pripadnici. To je jedna moderno koncipirana ustanova", rekao je dr Vukosavljević gostujući u Beogradskoj hronici.
Kaže da problema sa finansijama uvek ima. Objašnjava da je VMA koncipirana za SFRJ, a da sada zbrinjava šestinu ili sedminu od broja predviđenih pacijenata.
"Zato smo se preorijentisali, 2008. godine smo potpisali ugovor sa RFZO-om i na taj način našu VMA sačuvali, za razliku od drugih bivših republika Jugoslavije i zemalja u okruženju koji su morali svoje vojne akademje da ugase", rekao je načelnik Vojnomedicinske akademije.
Uput za lečenje na VMA danas može svako da dobije. Predviđeno je da VMA opredeli 40 odsto svojih kapaciteta za lečenje civilnih osiguranika.
"Krećemo se u tom procentu. Radimo i više. Nikoga nismo vratili, primamo pacijente koje niko ne želi ili ne može adekvatno da zbrine, naročito sredom kada smo urgentni za celu Srbiju", rekao je pukovnik prof. dr Vukosavljević.
Poruka medicinskim radnicima da ostanu u Srbiji 
Problem odliva medicinskih radnika je u povoju kada je u pitanju VMA. Načelnik objašnjava da je tu presudan zakon tržišta. Poručuje im da ostanu.
"Sve ćemo učiniti, omogućiti bolje uslove, brži prijem, jer nama treba lekara. Jučerašnjom odlukom ministra odbrane da potpiše prijem, 86 lica će biti primljeno", naveo je dr Vukosavljević.
VMA i dalje posle podne radi i za one koji nemaju upute, ali se usluga naplaćuje. Danas ima konkurenciju privatnih bolnica.
"Trčimo uspešno tu trku. Čuo sam da se i druge zdravstvene ustanove spremaju da otvore vrata po sistemu VMA", ukazao je načelnik.
Kao načelnik oftalmologije, mogao je da utvrdi kakve su srpske oči.
"Srpske oči su uglavnom plave, bistre, gledaju daleko, pronicljivo u dušu svakoga. Ne kažu džabe da su oči ogledalo duše. A duša nam je dosta napaćena ali poštena", zaključio je pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Besplatni pregledi građana povodom Dana VMA

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Mar.2019, 13:52

Vojnomedicinska akademija organizovala je akciju besplatnih specijalističkih pregleda povodom obeležavanja 175 godina rada ustanove, 2. marta...Pregledi u cilju prevencije čestih oboljenja organizovani su juče i danas kod specijalista urologije i radiologije, kao i pregledi reumatologa, saopštilo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.