Na terenu s Tamarom u akciji – kome mogu, kome ne mogu da pomognu

Izvor: RTS, 29.Feb.2020, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na terenu s Tamarom u akciji – kome mogu, kome ne mogu da pomognu

Navikli na stalnu borbu sa vremenom i velikim građevinskim poduhvatima i u devetu sezonu ekipa "S Tamarom u akciji" ulazi puna elana, jedino žaleći što ne mogu svima da pomognu. Drže se one stare da sloga kuću gradi, širokog srca, vredno iz nedelje u nedelju popravljaju domove, ali i živote ljudi. Možda nemaju čarobni štapić, ali sa šrafcigerom, čekićem, bušilicom i valjkom ostvaruju snove.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << U malenom seoskom dvorištu je kao u košnici. Sve vrvi od majstora koji, kao u dobro uigranom timu, tačno znaju svoje pozicije. Jedni na krovu, drugi u kući, treći na skeli, dok posebna grupa majstora postavlja vodovodne cevi.

Mešaju se zvuci čekića, mešalice, brusilice, bušilice. Jedni postavljaju stiropor, drugi zavaruju cevi, treći slažu crep...
Kao i svakim dobrim orkestrom neko mora tu i da diriguje. Šef majstora Jugoslav Konjković, zvani Juga, motri da sve bude baš onako kako je planirano. Kaže da je na gradilištu više od pedeset radnika.

Tim "S Tamarom u akciji" ima sedam majstora, ali su im na ovom gradilištu u selu Zasavica u pomoć pritekla lokalna komunalna preduzeća, komšije, prijatelji, ali i osuđenici iz Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici.

Čini se nije lako organizovati toliki broj ljudi, ali majstor Juga kaže da odlično funkcionišu.
"Svi nas slušaju, svi nas vole, volimo i mi njih, volimo ovaj projekat, radimo srcem", navodi Juga i šaljivo dodaje da svi moraju da slušaju glavnu šeficu Tamaru. 
Ističe da posle osam sezona ništa više nije problem, da se uvek snađu i ispune zadatak. Najteže je, kaže, bilo na početku, kada su učili da uklope sve radove u pet dana, koliki je vremenski rok da sve završe. A u tih pet dana stane mnogo rada, neizvesnosti, umora, ali i zagrljaja, osmeha i sreće...
Arhitekta Aleksandar Popović, po čijim idejama i projektima se svaka kuća obnavlja, kaže da svaka treća ili četvrta kuća koju rade nema kupatilo i da je to najveći izazov, ali i da je sreća porodica koje po prvi put dobijaju kupatilo i vodu u kući nemerljiva.

Svaki ponedeljak kada dođem na gradilište mi je iznenađenje, naglašava Aleksandar i dodaje da tu bude problema i sa temeljima i sa krovovima i sa zidovima, ali da uvek nađu rešenje.
Čitava ekipa "S Tamarom u akciji" je, čini se, kao porodica. Ove godine su uvećani za novog pomoćnika – šestomesečnu Lenku, Tamarinu ćerku. I kao u svakoj porodici, svi vrlo brižno paze na najmlađeg člana.
Tamara kaže da Lenka odlično podnosi putovanja, laka je za saradnju i da, na sreću, retko plače. "Mi smo svi vrlo bliski tako da o njoj svi vode računa", dodaje Tamara Grujić.
Tamara Grujić: Mnogo je lep posao kada nekoga usrećujeteIdejni tvorac čitavog projekta Tamara Grujić kaže da im je najteže kada imaju divnu porodicu kojoj ne mogu da pomognu.

Navodi primer porodice sa petoro dece iz Alibunara čija kuća samo što se ne sruši i koja ne može da se obnovi. "Ukoliko ne budemo skupili novac da oni evenutalno imaju drugu kuću, mi ne možemo njima da radimo", poručuje Tamara i dodaje da je lično takve situacije najviše pogađaju.
"Naš karakter i narav su takvi da smo nezgodni ljudi ili možda samo sebe gledamo. Malo širiti više ljubav i solidarnost, empatiju – to bi trebalo da bude svima nama zadatak", poručuje Grujićeva.
Posebno težak proces je odabir porodica i to u proseku traje šest meseci.
"Uvek ima 10, 20 puta više prijava nego što mi možemo uopšte da dođemo do ljudi. Vi morate uvek da pitate i komšiluk i socijalne službe da li zaslužuju, kako zaslužuju i da li će njima to ostati da bi to bio pravi podstrek za život. Morate biti sigurni da ste odabrali pravu porodicu", navodi Grujićeva.

Naglašava da najviše voli kada prijavu dobiju od treće osobe, jer je to onda od srca i najiskrenije.
Ističe da im je iz sezone u sezonu sve lakše da animiraju lokalnu samoupravu da se uključi i pomogne i druge majstore kako bi napravili ozbiljnu mobu i da zbog toga prihvataju i kuće koje sami ne bi mogli da stignu za pet dana da srede.
Do sada su obnovili kuće skoro stotinu porodica, a Tamara kaže da su sa svima u kontaktu i da su je skoro svi zvali kada se Lenka rodila. "Vrlo često se i družimo kada se kamere ugase, večeramo zajedno", kaže Tamara i ističe da joj posebno za srce prirastu deca iz tih porodica, koja se vežu za čitavu ekipu.
"Ovo je mnogo lep posao, kada se čovek bavi time da nekoga usrećuje i poklanja", zaključuje Tamara Grujić.

A brojke su najbolji dokaz koliko je učinjeno. Ekipa "S Tamarom u akciji" do sada je obnovila kuće 12 porodica sa severa Kosova, 24 na jugu Srbije, 24 na istoku, 14 na zapadu, 24 u centralnoj Srbiji i sada planiraju da pomognu da 24 porodice u Vojvodini žive u boljim uslovima.
Imali su i pet "specijalnih projakata". Renovirali su Hemato-onkološko odeljenje Pedijatrijske klinike u Kragujevcu, dva stambena objekata u Užicu za obolele od cerebralne i dečje paralize i tri seoske osnovne škole – u Gruži, u selu kod Pirota i Vranja.
Ova sezona će biti završena specijalnom emisijom u kojoj će obnoviti kuću u Sremskoj Kamenici koju je Nurdoru za decu obolelu od raka poklonila porodica Zorana Kocića iz Novog Sada.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.