Na putu za bezbednost

Izvor: RTS, 12.Dec.2018, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Na putu za bezbednost"

Deca u saobraćaju najčešće stradaju zbog prelaska ulice van pešačkog prelaza. Učenici prvog i drugog razreda su najugroženiji, upozorava Agencija za bezbednost saobraćaja. Zato je, kažu, važno da se najmlađi pešaci dodatno edukuju.
Od kuće do škole, od škole do kuće, deci se šapuće: oprez!

"Deca najčešće imaju problem sa tim da nisu svesni rizika koji nosi prolaženje između >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << parkiranih automobila jer ne znaju da na taj način vozači ne mogu dobro da ih opaze i da ih neće videti kada izlaze na ulicu. Zatim, nisu svesni da je igranje u blizini saoraćajnice takođe nebezbedno jer postoje šanse da im lopta izleti na ulicu", objašnjava pedagog Anica Saković.
Da bi postali svesni toga, a istovremeno da im učenje bude zanimljivo, deci se pristupa na savremen način - kroz igru.
"Sama video-igrica ‘Na putu za bezbednost' je dobra prilika koja može usmeriti nas sve da se više govori o ovoj temi i da deca sagledaju pravila ponašanja u saobraćaju iz različitih uglova", napominje Sakovićeva.
Iz Ministarstva prosvete poručuju da će savremene obrazovne tehnologije doprineti lakšem usvajanju znanja o saobraćaju.
"Procenili smo da je način učenja primenjen deci, da je osavremenjen kroz savremene digitalne medije i da je to nešto što je deci prijemčivo. I da prati upravo reformu koju mi sprovodimo", ističe Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Sigurnost u saobraćaju jako je važna i za predstavnike Francuske u Srbiji.
"S jedne strane, deca su, na neki način, prve žrtve u saobraćaju. A zatim, zato što će ta deca jednog dana postati vozači i trebalo bi da nauče sva ta pravila ponašanja u saobraćaju", ukazuje Frederik Mondoloni, ambasador Francuske u Srbiji.
Cilj Strategije bezbednosti saobraćaja od 2020. godine da među žrtvama nesreća ne bude najmlađih, ali i da se broj povređene dece prepolovi u odnosu na prethodnu deceniju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.