Na pomolu kraj agonije nekada najmoćnije izdavačke kuće na Balkanu

Izvor: RTS, 21.Jan.2020, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na pomolu kraj agonije nekada najmoćnije izdavačke kuće na Balkanu

"Prosveta", simbol našeg izdavaštva, uskoro počinje novi život. Sa "Službenim glasnikom" potpisan je ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, uz saglasnost Ministarstva privrede. Tako će biti rešena dugogodišnja agonija nekada najmoćnije izdavačke kuće na Balkanu. Ljubitelje knjige posebno raduje činjenica da to podrazumeva i obnovu čuvene knjižare "Geca Kon".
Naš nobelovac Ivo Andrić je roman >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Na Drini ćuprija" objavio najpre u "Prosveti", u čijem izlogu je prvi put ugledao svoje knjige.

Od 1901. godine, kada je Geca Kon otvorio knjižaru bila je stecište najvećih prestoničkih intelektualaca – Nušića, Prodanovića, Slobodana Jovanovića, Crnjanskog. Danas na to vreme podsećaju predmeti našeg prvog izdavača, sto Branislava Nušića, stare knjige.
Kada šetate knjižarom imate utisak da ste zakoračili u istoriju naše kulture. Ovo mesto je zvanični spomenik kulture, ali kada zakoračite u odaje gde istorija treba da se čuva, utisak se gubi.
"Krajem juna 2019. pala je velika količina kiše u Beogradu i deo prostorija u suterenu je bio poplavljen i značajno oštećen. U toku je izrada projekta sanacije", navodi Branislav Vukasević, direktor knjižare "Geca Kon".
Jelena Trivan, direktorka IP "Službeni glasnik", navodi da je raspisan umetnički konkurs da se knjižara "Geca Kon" obnovi. 
"Raspisan je umetnički konkurs da se 'Geca Kon' obnovi i to treba da bude najlepša srpska knjižara, a ne ruglo kako sada izgleda na ulazu u Knez Mihailovu, koje je zapušteno godinama", ističe Trivanova.
Sporazum sa "Službenim glasnikom" znači i obnovu "Prosvete", koja je prošla kroz nekoliko neuspelih privatizacija i restrukturiranja, koja je nisu vratila osnovnoj delatnosti – izdavaštvu. Uz njene biblioteke mnogi su postajali čitaoci – Ćosića, Selenića, Pavića, Kiša...
"Dolaskom u 'Službeni glasnik', 'Prosveta' će se vratiti u svoje okrilje, u svoje prirodno mesto, a to je da se bavi izdavaštvom, da se bavi knjigama", navodi Trivanova.
Knjižara "Geca Kon" već do proleća postaće muzejsko-prodajni prostor, a kako "Prosveta" i dalje poseduje autorska prava na pojedine vredne naslove, očekuje se i njihovo novo objavljivanje u saradnji s novim partnerom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.