Izvor: RTS, 07.Jul.2022, 06:07

Na Ivanjdan se beru lekovite trave i pletu venci od cveća

U završnici Petropavlovskog posta, proslavlja se jedan od tri najvažnija rođendana u Crkvi - rođenje svetog Jovana - Proroka, Preteče i Krstitelja Gospodnjeg. Baš rođenju ovog svetitelja posvećen je današnji veliki praznik - Ivanjdan.
Sveti Jovan Krstitelj bio je jedan od proroka jevrejske sekte Nazarećana. Prema hrišćanskoj legendi, on je krstio Isusa Hrista u reci Jordan.

Srbi ga posebno poštuju i kao zaštitnika dve vrlo važne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ustanove - kumstva i pobratimstva.
Narodno praznovanje Ivanjdana potiče iz predhrišćanskog perioda, od ratarskog kulta u kojem se slavi sunce kada u vreme letnje dugodnevice isijava najveću snagu, kao i početak žetve.
Među nizom živopisnih običaja vezanih za taj dan posebno mesto ima branje lekovitih trava i pletenje venaca od ivanjskog cveća, praćeno pesmom devojaka.
U predvečerje toga dana, u mnogim slovenskim krajevima palile su se po brdima ivanjske vatre (kresovi) oko kojih se igralo i pevalo.
Prema običajnom kalendaru, tri dana pre i tri dana posle praznika, ne ulazi se u vinograd. 
Kaže se da tih sedam dana vinograd najviše napreduje, jer ga čuva Sveti Jovan. Praznik uvek pada u vreme Petropavlovskog posta, pa se ovog dana ne mrsi. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas je Ivanjdan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2022

U završnici Petropavlovskog posta, proslavlja se jedan od tri najvažnija rođendana u Crkvi - rođenje svetog Jovana - Proroka, Preteče i Krstitelja Gospodnjeg. Baš rođenju ovog svetitelja posvećen je današnji veliki praznik - Ivanjdan...Sveti Jovan Krstitelj bio je jedan od proroka jevrejske...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.