NUNS: Sumnjiv konkurs za nacionalnu frekvenciju

Izvor: RTS, 28.Okt.2013, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS: Sumnjiv konkurs za nacionalnu frekvenciju

Raspisivanje konkursa za dodelu nacionalne frekvencije izaziva sumnju da se radi o političkim pritiscima, saopštio NUNS. Odjednom ima dovoljno "slobodnih delova" u etru za emitovanje programa petog nacionalnog emitera, navodi udruženje.

Nezavisno udruženje novinara Srbije izrazilo je zabrinutost zbog raspisivanja konkursa za dodelu još jedne nacionalne frekvencije.

U saopštenju je NUNS naveo da sumnju izaziva činjenica da se odjednom pronašlo dovoljno "slobodnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << delova" u etru za emitovanje programa petog nacionalnog emitera.

Kako je istaknuto, nejasno je zašto se tek sada, nakon dodeljivanja frekvencije nekadašnje TV "Avala" za proces digitalizacije, ponovo raspisuje konkurs.

"Neozbiljno je i od Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, RATEL-a i RRA da, nakon prvobitne odluke, iznenada otkrivaju da postoji prostor za još jednu frekvenciju", piše u saopštenju.

Prema NUNS-u, raspisivanje konkursa, s pravom izaziva sumnju da se radi o političkim pritiscima, ne bi li se po svaku cenu dodelila još jedna nacionalna frekvencija.

Udruženje smatra da su Ministarstvo za telekomunikacije, RATEL i RRA dužni da javnosti podrobnije objasne razloge za ovakvu odluku, piše u saopštenju.

Savet RRA raspisao je u petak, 25. oktobra konkurs za emitovanje televizijskog programa na području cele Republike.

RRA je 9. avgusta poništila prethodni konkurs jer nijedan od prijavljenih kandidata, TV "Nova" i TV "Kopernikus", nije dobio dovoljan broj glasova za dodelu nacionalne frekvencije nekadašnje TV "Avala".

Ministar telekomunikacija Rasim Ljajić potpisao je 23. okotobra Pravilnik o utvrđivanju plana raspodele frekvencija za analogne radio i televizijske stanice na teritoriji Srbije, kojim treba da se ubrza proces prelaska sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog signala u Srbiji.

Prema pravilniku, deo frekvencija koje su nekada pripadale TV "Avala" biće iskorišćen za proširenje Inicijalne mreže za digitalno televizijsko emitovanje programa, dok će se preostalim delom spektra raspolagati u skladu sa važećim zakonima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.