Druga žrtva smrzavanja, ledeni dani u celoj Srbiji

Izvor: RTS, 17.Dec.2018, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Druga žrtva smrzavanja, ledeni dani u celoj Srbiji

U snegu kod Sremske Mitrovice i Šida pronađena tela dvojice muškaraca. Ustanovljeno da je uzrok smrti smrzavanje. Opasnost od grana i stabala koje se lome i mogu ugroziti i pešake i vozače. Posle podne očekuju se nove padavine. Tokom ove zime svakog meseca biće po dva snežna talasa, kaže za RTS meteorolog Nedeljko Todorović.
Jutros oko devet časova u ataru sela Laćarak kod Sremske Mitrovice pronađeno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je telo muškarca starog 48 godina, za kojeg je utvrđeno da je preminuo usled smrzavanja, saznaje RTS u MUP-u.

Do smrti je došlo u toku noći. Dopisnik RTS-a javlja da je stradao muškarac koji je živeo sam i nije imao porodicu.
Kako saznajemo, on je više puta odbijao ponudu Centra za socijalni rad da mu obezbede smeštaj.
Kasnije je u vikend-naselju Đipša kod Šida pronađen i 61-godišnji muškarac, koji je takođe preminuo od smrzavanja.
U oba slučaja je utvrđeno da nema tragova nasilne smrti. Kako nezvanično saznajemo, sumnja se da su obojica bila pod dejstvom alkohola.
Inače, u Sremskoj Mitrovici nema organizovanog smeštaja za beskućnike, već ih po potrebi šalju u hraniteljske porodice, u Beograd ili u Gerontološki centar.
U jednom takvom skloništu u Šapcu trenutno se nalazi osam korisnika, a u smeštaju za beskućnike Centra za socijalni rad od hladnoće je zbrinuta jedna osoba.
Nadležni apeluju na građane da one kojima je potrebna pomoć upute u ove centre.

I Sekretarijat za socijalnu zaštitu Beograda zatražio je da ovakve ustanove hitno angažuju sve svoje kapacitete kako bi se odgovorilo na potrebe ugroženog stanovništa.
U beogradskom Prihvatilištu za decu trenutno boravi 20 dece, a u Prihvatilištu za odrasla i stara lica trenutno je 117 korisnika.
"Zbog nepovoljnih vremenskih uslova očekuje se pojačan pritisak na ovu ustanovu. Ustanove vrše prijem 24 sata, Prihvatilište za decu i Prihvatilište za odrasle pružaju sigurno utočište od hladnoće, ulice i gladi u vidu obroka, suve odeće i toplog kreveta", kaže Nataša Stanisavljević iz Sekretarijata.
Opasnost od grana koje se lome, oprez u vožnji 
Sneg od četvrtka uveče pada u većem delu Srbije. Usporen je saobraćaj, ali i otežano kretanje pešaka.
Na većini kolovoza je od juče poledica, pa se vozači upozoravaju na opasnost od saobraćajnih nesreća zbog proklizavanja i sletanja sa puta. Brzinu kretanja je neophodno prilagoditi vremenskim uslovima, vezivanje pojaseva je obavezno, kao i zimske gume.

Posebnu opasnost i za pešake i za vozače predstavljaju grane i stabla koja se lome zbog težine snega koji se na njima zadržao i koje mogu naneti povrede prolaznicima, odnosno parkiranim automobilima.
Na odeljenju ortopedije zrenjaninske opšte bolnice kažu da su ove godine građani znatno oprezniji, ne izlaze bez preke potrebe i da su u protekla tri dana obavljene četiri intervencije.
U nekoliko mesta u Srbiji je popustio ili se urušio krov na starim zgradama, ali povređenih nije bilo.
Auto-put je prohodan, a prema poslednjim informacijama, nema zadržavanja na naplatnim stanicama, dok se na graničnim prelazima čeka do pola sata.
Obavezna zimska oprema
Prema informacijama AMSS, na području Sjenice, Ivanjice, Novog Pazara, Valjeva, Zaječara i Knjaževca na kolovozu mestimično ima pet centimetara snega i obavezna je zimska oprema.

Uz 24-časovno dežurstvo putara, na području Zlatiborskog okruga svi magistralni pravci su prohodni, saobraćaj je dozvoljen i kamionima i šleperima.
"Sedamsto kilometara puteva prvog, drugog i trećeg prioriteta koje održavaju 'Putevi Užice' prohodni su i čisti. Sneg je padao preko 48 sati. Nismo imali nikakvih problema, nismo imali zastoja u saobraćaju. Zahvaljujemo se saobraćajnoj policiji na saradnji i pomoći", kaže Slobodan Božović, tehnički direktor "Puteva Užice".
I u Banatu su prioritetni putni pravci prohodni, a ekipe Zimske službe rade na raščišćavanju najfrekventnijih sporednih saobraćajnica. Odlomljene grane nanele su štetu na automobilima, a građani u Zrenjaninu žale se da trotoari nisu dobro očišćeni.
Kolovozi i u Rasinskom okrugu su prohodni, a u JKP "Kruševac" kažu da su građane jutros dočekali očišćeni trotoari, kao i da se tokom dana nastavilo sa čišćenjem staza koje koriste pešaci i deca.

Na Kopaoniku je snežni pokrivač dostigao 36 centimetara. Iz Brzeća prema turističkom centru na kolovozu ima ugaženog sneg i leda. Za kamione sa prikolicom i šlepere zabranjen je saobraćaj na ovoj deonici.
Sneg od petka pada i na Kosovu i Metohiji, ali nije zadao veće probleme ni putarima ni stanovništvu. Zbog niskih temperatura so i rizla sporije reaguju, a nadležne ekipe su i dalje na terenu.
"Za sada ima dovoljne količine soli. Svi putevi su prohodni, kako gradski, tako i oni koji povezuju ostale sredine na severu KiM", kaže Aleksandar Spirić, predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica.
Od srede toplije 
Nove snežne padavine očekuju nas posle podne i uveče, a na jugoistoku zemlje pašće i kiša.

Najniža temperatura tokom današnjeg dana iznosi minus devet stepeni Celzijusa na severu i do minus dva na istoku zemlje, dok će u većini mesta biti od minus dva do dva stepena.
Slab sneg padaće i sutra u centralnim i južnim krajevima zemlje, dok će ne severu Vojvodine biti suvo.
Malo toplije i suvo vreme biće u sredu, kada će najviša temperatura biti do četiri stepena.
Slično vreme biće i u četvrtak i petak, kada će ponegde padati slaba kiša i susnežica, dok se na planinama očekuje slab sneg. Otopljenje od subote.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.