Mraz u većem delu zemlje, oprez na putevima zbog leda i kiše

Izvor: RTS, 08.Jan.2019, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mraz u većem delu zemlje, oprez na putevima zbog leda i kiše

Danas je drugi dan Božića, ujedno i poslednji dan prvog dela zimskog raspusta. Mnogi su spojili praznike pa se danas vraćaju i sa odmora. Zato se očekuju gužve na putevima, a saobraćaj je otežan i zbog vremenskih uslova, niske temperature, snega i leda. Neophodno je biti strpljiv, oprezan i napuniti rezervoar ako krećete na put.
U zlatiborskom kraju tokom dana očekuju se gužve, a temperatura je ovog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jutra bila oko -12 stepeni.

Na putevima drugog i trećeg prioriteta ima do pet centimetara utabanog snega, ali se posle podne očekuje i ledena kiša, pa je oprez u saobraćaju neophodan. 
Načelnik saobraćajne policije PU Užice Darko Dragović kaže da je deonica puta koja od Zlatibora preko Užica vodi ka Beogradu veoma prometna, a da se pojačan intenzitet saobraćaja očekuje i na ostalim putnim pravcima koji vode do zimskih centara.
Vozačima poručuje da na put ne kreću bez zimske opreme i da poštuju saobraćajnu signalizaciju, brzinu kretanja prilagode vremenskim uslovima i da drže bezbedno rastojanje u vožnji.
Kako kaže, tokom praznika je saobraćaj pojačan, ali nije bilo saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodima.
Ni na južnom delu Koridora 10, kao ni na ostalim putevima u Pčinjskom okrugu nema gužve. Auto-put je očišćen, ali je kolovoz vlažan, dok je na pojedinim delovima moguća poledica zbog niskih temperatura.
Strpljenje i pun rezervoar
Vozite polako jer će temperature u velikom minusu napraviti dosta nevolja u saobraćaju. Razmišljajte o tome kako da izbegnete iznenadna kočenja, i sebe i decu obavezno vežite sigurnosnim pojasom.
So je bačena posle padavina, ali ona deluje samo nekoliko sati, a potom na asfaltnim površinama stvara led.
Ne pokušavajte da pretičete kolone, držite dvostruko veće rastojanje i pratite šta se dešava ispred vas.
Samo jednim pogledom na mobilni telefon možete napraviti udes sa tragičnim posledicama i za vas i za druge. Obavezno budite vidljivi za druge u saobraćaju, ali isto tako omogućite i sebi dobru vidljivost.
Ako idete na put obavezno napunite rezervoar i mobilni telefon, pripremite nešto hrane i vode, jer zastoj na auto-putu može trajati i po nekoliko sati. Pripremite sitan novac za putarinu i smanjite brzinu u zoni zaustavljanja.
Rečni i avio-saobraćaj odvijaju se redovno.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.