Izvor: RTS, 22.Jun.2022, 00:17

Monografija "Finansijska tržišta H. O" predstavljena na Beogradskoj bankarskoj akademiji

Na Beogradskoj bankarskoj akademiji predstavljena je monografija "Finansijska tržišta H. O", jedinstveno delo profesora Dejana Erića i koautora Mališe Đukića i Duška Bodrože. Odlukom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, monografija je proglašena knjigom od istaknutog nacionalnog značaja. Predstavlja presek istorije srpske ekonomije u poslednjih sto godina.
Enciklopedija, udžbenik, pregled finansijskih tržišta prve, druge ili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ko zna koje tehnološke revolucije – od osiguranja do blokčejn tehnologije i puteva koje ekonomisti još ne mogu da sagledaju. 

Samo u poslednjoj deceniji videli smo mnogo ciklusa koje ekonomska misao ne može više da objasni starim znanjima, što simboliše iks fenomen. 
"Sama činjenica da i sad u nekim delovima sveta postoji negativna kamatna stopa, govori da ima viška novca. Kriza izazvana kovidom je doprinela još više štampanju novca. I u knjizi smo nesrazmeru prikazali funkcije novca s jedne strane i povećanja privredne aktivnosti s druge strane", kaže Dejan Erić, profesor i autor knjige Finansijska tržišta X. O
Recenzenti, profesori Ekonomskog fakulteta Đorđe Đukić i dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić istakli su značaj kulture pamćenja koju knjiga vrednuje, kao i prostor u kojoj je promovisana, a to je zdanja Prve prometne banke i osiguravajućeg društva "Sava", osnivača Miloša Savčića. 
Posle avanture sa ravnom prinosnom stopom koja traje već nekoliko godina u svetskim finansijskim tokovima, autor kaže da ulazimo u period velike neizvesnosti. 
"Ulazimo u vreme inflacije, koje dovodi do poremećaja na finansijskom tržištu jer narušava realne prinose. Neophodno je korigovati kamatne stope da ne bi došli u zonu negativnih kamatnih stopa. Moram da priznam da nas čeka period velike neizvesnosti", ističe Erić. 
Da li iks ili oks ili neka nova tehnološka bankarska revolucija može da pruži odgovor, trebalo bi da kažu istraživači koji će naći inspiraciju u ovoj knjizi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.