Mladi harmonikaš iz Šumadije osvojio italijanski žiri

Izvor: RTS, 08.Okt.2018, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi harmonikaš iz Šumadije osvojio italijanski žiri

Četrnaestogodišnji Aleksandar Ranković iz Vinče kod Topole osvojio je treće mesto na internacionalnom takmičenju harmonikaša u Italiji, u kategoriji svetske muzike. Najveći uspeh srpske harmonike u ovoj godini, u oblasti popularne muzike, postigao je u grupi od 25 takmičara do 18 godina.
Na trgu Pjaca dela republika u Kastelfidardu, svetskoj prestonici harmonike, šumadijsko pitomo kolo. Od kada je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pre pet godina Aleksandar počeo da svira, pod budnim okom učitelja, iz harmonike izvlači najlepše tonove.

"Najviše volim da sviram tradicionalnu muziku Srbije i Balkana, jer mi je to najlepša muzika, najviše mi je srcu, bliska mi je", kaže Aleksandar.
Aleksandrov učitelj farmonike Goran Jeknić kaže da su na takmičenje otišli kao potpuni neznanci.
"Nismo otišli ispred neke muzičke škole, ali on je iznenadio članove žirija", istakao je učitelj harmonike.
Aleksandar je odličan đak, ide i u muzičku školu, a najveća podrška mu je porodica, koja od bavljenja voćarstvom, finansira odlazak na takmičenja. Pomogla je i opština.
"Aleksanar je oslobođen nekih obaveza koje mi imamo na selu, jer da nije toga on ne bi uspeo da napravi taj uspeh", rekao je Aleksandrov otac Nebojša.
Majka Nataša dodaje da se trude da mu pomognu što više mogu.
Za višetrukog pobednika takmičenja u Soko Banji, Aranđelovcu, Moskovske olimpijade u varijete muzici, harmonika je njegov život.
"Voleo bih da završim srednju muzičku školu, i akademiju, da postanem svetski koncertni harmonikaš, da putujem po svetu. To je moj san i želja", kaže mladi harmonikaš.
Iz srca Šumadije, Vinče kod Topole, san ga vodi na svetske pozornice Francuske i Italije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.