Mirno rešavanje radnih sporova potpuno besplatno

Izvor: RTS, 30.Okt.2019, 08:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirno rešavanje radnih sporova potpuno besplatno

Broj radnih sporova koji su rešeni pred Agencijom za mirno rešavanje radnih sporova dupliran je u odnosu na prošlu godinu. U odnosu na 2010. taj broj je povećan deset puta. Nakon proširenja nadležnosti usvajanjem zakonskih izmena, ova institucija dobija sve veći značaj u socijalnom dijalogu. Istovremeno, zahvaljujući njenom angažovanju smanjen je broj slučajeva koji stižu do naših sudova, rekao je za Prvi program Radio Beograda Mile Radivojević, direktor Agencije. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Za razliku od sudskog postupka koji se pokreće tužbom uz plaćanje takse, postupak pred Agencijom je potpuno besplatan i ne zahteva angažovanje advokata.

Agencija rešava kolektivne i individualne sporove. Prema rečima Radivojevića, radnici se najčešće javljaju zbog nepoštovanja kolektivnih ugovora, mobinga, kršenja prava iz radnih odnosa.
Kolektivni sporovi se rešavaju takozvanim mirenjem, gde miritelj pokušava da dođe do zajedničkog rešenja. Kod individualnih slučajeva određuje se arbitar, kao nezavisna treća strana, koja rešava postupak i donosi određene mere s pravnom težinom.
Svi radni sporovi mogu da se rešavaju uz pomoć arbitra sa liste agencije. Strane u sporu mogu zajednički da izaberu arbitra, sa liste koja se nalazi na sajtu Agencije.
Na pitanje da li zaposleni, bez podnošenja tužbi sudu, mogu u određenim situacijama da zahtevaju isplatu pune zarade i drugih primanja od poslodavaca, Radivojević obrašnjava da proširenje nadležnosti Agencije na rešavanje sporova za isplatu plata znači da državni službenici, odnosno svi zaposleni u javnom sektoru, imaju pravo da postave pitanje isplate svoje plate, naknade plate i drugih primanja.
Pored toga, proširena je i nadležnost Agencije za rešavanje sporova u slučaju otpremnina.
Takođe, omogućeno je postizanje prihvatljivog sporazuma, rešenje radnog spora koje odgovara obema stranama. Podsetimo, dešavalo se da strane u sporu hoće da se sporazumeju, ali im raniji zakon to nije dozvoljavao.
Najbitnija odlika postupka za mirno rešenje radnog spora je da je arbitražno rešenje pravosnažno i izvršno i ima potpuno istu pravnu snagu kao pravnosnažna sudska presuda u radnom sporu.
Prednosti mirnog rešavanja su načela dobrovoljnosti i efikasnosti, a vreme trajanja postupka oročeno je na 30 dana.
Za pokretanje postupka dovoljno je popuniti predlog za pokretanja postupka koji se podnosi elektronski, poštom ili na mejl Agencije kabinet@ramrrs.gov.rs. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.