Minstarstvo za rad: U Srbiji su svi građani jednaki

Izvor: RTS, 03.Dec.2018, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Minstarstvo za rad: U Srbiji su svi građani jednaki

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je poručilo da su u Srbiji svi građani jednaki. "Želim da pošaljem poruku da brinemo o osobama sa invaliditetom svakog dana u godini, a ne samo danas", istakao je resorni ministar Zoran Đorđević. Iz vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava ističu da se na KiM krše prava osoba sa invaliditetom. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Medijsku kampanju "Jednaki" pokrenulo je Ministarstvo za rad sa ciljem podizanja svesti građana, ali pružanja podrške osobama sa invaliditetom, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ističe se da je ove godine organizovan je sajam "J=DNAK" na Beogradskom sajmu, koji je prvi put od osnivanja prilagođen osobama sa invaliditetom. 
"Tom prilikom smo podelili i značke koje se nose cele godine i simbolišu jednakost građana bez obzira na različitosti. Tokom medijske kampanje emitovali smo dva promotivna spota, a od danas počinje sa emitovanjem i treći. Od danas su u distribuciji i poštanske marke i koverte sa prigodnim motivima", rekao je ministar Zoran Đorđević i pozvao medije da emitovanjem spotova podrže kampanju.
Ministarstvo je tokom prethodnih godinu dana nabavilo Brajeve štampače, organizovalo 2.159 aktivnosti inkluzivnog karaktera, 29 sportskih takmičenja za osobe sa invaliditetom, obezbedilo 700 miliona dinara za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.
Takođe, izvršena je rekonstrukcija i opremanje saveza i udruženja za osobe sa invaliditetom, postavljena je zvučna signalizacija na 57 raskrsnica, urađena adaptacija objekata za osobe sa fizičkim smetnjama, razvijena aplikacija o pristupačnosti objekata, organizovana obuku i finansiranje 43 kancelarije za znakovne prevodioce.
"Osluškujemo potrebe osoba sa invaliditetom i trudimo se da izađemo u susret u skladu sa mogućnostima. Želim da pošaljem poruku da brinemo o njima svakog dana u godini, a ne samo danas", poručio je ministar Đorđević.
"Na KiM se krše prava osoba sa invaliditetom"
Obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji, među kojima i veliki broj osoba sa invaliditetom, dočekuju u strahu za svoj život i zdravlje, ističe se u saopštenju vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava.
"Uvođenje taksi Prištine dovelo je do kršenja osnovnih ljudskih prava garantovanih svim međunarodnim ugovorima, što je nedopustivo u 21. veku", istakla je Suzana Paunović, direktorka Vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava. 
Istakla je da je Vlada Srbije tokom ove godine preduzela brojne mere koje su bile usmerene na rešavanje ključnih problema sa kojim se suočava oko 700.000 osoba sa invaliditetom koje žive u Srbiji, istakla je Paunović.
Preduzete su mere usmerene na rešavanje problema pristupačnosti objekata i u tom smislu izrađena je Mapa pristupačnosti objekata za osobe sa invaliditetom.
"Velika pažnja posvećena je razvoju usluga u lokalnim zajednicama koje doprinose kvalitetnijem životu osoba sa invaliditetom, a podrazumevaju i veću podršku njihovim porodicama. Pored donošenja novih zakona, Vlada je posvećena sprovođenju već usvojenih zakona u praksi", navela je Paunović.
Komitet za prava osoba sa ivaliditetom upitio je Srbiji 37 preporuka na čijem sprovođenju Vlada Srbije intenzivno radi. Kancelarija za ljudska i manjinska prava podržala je izradu Analize sprovođenja dobijenih preporuka koju je izradila Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom.
"Ova analiza pokazala je da je za nepune dve godine preduzeto niz mera na sprovođenju 25 preporuka Komiteta za prava osoba sa invaliditetom UN, 5 preporuka tehničke prirode je u celosti sprovedeno, a država će nastaviti da intenzivno radi na sprovođenju još 7 preporuka", ocenila je direktorka Kancelarija za ljudska i manjinska prava.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Pred osobama sa invaliditetom još mnogo prepreka

Izvor: RTS, 03.Dec.2018

Osnaživanje osoba sa invaliditetom kroz inkluziju, moto je ovogodišnjeg dana kada se u celom svetu skreće pažnja na probleme sa kojima su te osobe suočene. U Srbiji živi oko 700.000 ljudi koji imaju neki razvojni poremećaj ili invaliditet. Nadležno ministarstvo pokrenulo je kampanju "Jednaki",...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.