Ministar potvrdio: Naredne godine veći budžet za inovacije

Izvor: BKTV News, 22.Okt.2017, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar potvrdio: Naredne godine veći budžet za inovacije

Budžet za inovacije u narednoj godini biće mnogo veći, a u kratkom roku biće predložena dva nova zakona iz oblasti inovacione delatnosti koji će omogućiti privlačenje stranih investitora i ostanak mladih inženjera u Srbiji, izjavio je danas ministra zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

On je na RTS rekao da će se Srbija oslanjati na iskustvo iz sveta i istakao da svaki čovek koji se bavi inovacijom može da doprinese. Ističe da država mnogo radi >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << na planu inovacija, pogotovo na pomoći mladima da osnuju svoje start ap komopanije.

Popović kaže da se na konkursu Fonda za inovacionu delatnost prvi put posle mnogo godina prijavilo 250 izvanrednih inovacionih rešenja.

"Ta inovaciona rešenja stigla su iz 40 gradova u Srbiji. To je dokaz da u svakom gradu imate ljudi koji se bave inovacijama i koji mogu da postignu dosta i pomognu u tehnloškom razvoju Srbije", naveo je Popović.

Ovo su MILIONERI iz Beograda: Uboli DOBITNU KOMBINACIJU i uradili DVE potpuno različite stvari!

Podsetio je da je pre nekoliko nedelja otvoren izvanredan start ap centar u Nišu, a da se trenutno gradi novi tehnološko-inovacioni park u Novom Sadu koji će, kaže, biti primer onoga kako treba da izgedaju ti parkovi u celoj Jugoistočnoj evropi.

"Koristićemo iskustvo iz sveta. Važno je da inovacije budu otvorene, da one nisu koncentrisane samo u Beogradu, već da svako ko se bavi inovacijom može da doprinese", naveo je Popović.

Izgradnja industrijskog tehnološkog i inovacionog parka u Borči je, kaže Popović, projekta od najvećeg značaja za Srbiju i biće najveći projekat u jugoistočnoj Evropi.

"Radi se o 320.000 hektara zemljišta pored Pupinovog mosta gde bi se gradili indistrijski i visoko tehnološki delovi parka gde bi došle kompanije u svetu prepoznate kao nosioci tehnološkog i inovacionog razvoja", rekao je Popović.

Naveo je da već više od 40 kompanija zainteresovano da otvori ne samo prozvodnju nego i razvojne centre što je, kaže, od izuzetnog značaja jer će u njima raditi mladi inženjeri iz Srbije.

"To donosi za Srbiju preko hiljadu novih kompanija koje će se registrovati i proizvoditi i imati svoj naučno tehnološki razvoji, to je preko 10.000 direktnih radnih mesta, a verovatno i nekoliko desetina hiljada indirektnih radnih mesta", kaže Popović.

Inovaciona infrastruktura je osnova za digitalizaciju, kaže Popović i istice da je zato digitalizacija za vladu postala prioritet, i to digitalizacija cele industrije i uključivanje robotike u sve procese.

Slučaj radnika u Slovačkoj se nastavlja: "Ponašanje naše ambasade je skandalozno", tvrdi predsednik sindikata Sloga!

Srbija je, navodi, dokazala da ima i izvanredne inženjera, te da je potrebna podrška države i finansijska sredstva.

"Harmoničan odnos između nauke, privrede i inovacije je nešto što će doneti rezultate", poručio je Popović i istakao da je potrebno uspostaviti jedan inovacioni eko sistem koji će privući strane kompanije.

Govoreći o nedavnom forumu u Moskvi koji je okupio oko 15.000 učesnika iz celog sveta, Popović kaže da se na tom skupu govorilo ne samo o inovacijama koje danas postoje nego o budućnosti sveta u digitalizaciji svih oblasti, te o tome da će se bukvalno za pet do 10 svet maksimalno da se promeni jer neke profesije koje danas postoje neće više postojati, a pojaviće se potpuno nove profesije povezane sa visokom tehnologijama, pre svega sa inovacijama.

"Mi u Srbiji smo se opredelili da maksimalno koristimo inovacije i tehnologije koji danas drugi u svetu koriste i njihova iskustva", kaže Popović.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Popović: Veći budžet za inovacije u 2018. godini

Izvor: RTS, 22.Okt.2017

Budžet za inovacije u narednoj godini biće mnogo veći, a u kratkom roku biće predložena dva nova zakona iz oblasti inovacione delatnosti koji će omogućiti privlačenje stranih investitora i ostanak mladih inženjera u Srbiji, izjavio je ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.