Miloš Veliki će od decembra biti na pet minuta od Beograda

Izvor: RTS, 19.Sep.2019, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Miloš Veliki" će od decembra biti na pet minuta od Beograda

Deonica Surčin–Obrenovac biće završena 19. decembra i auto-put "Miloš Veliki" će preko Surčinske petlje biti na samo pet minuta od Koridora 10 i Beograda, izjavila je ministarka građevine Zorana Mihajlović.
Zorana Mihajlović je obišla petlju Surčin, na kojoj će se uključivati na auto-put "Miloš Veliki" i to će upravo biti petlja Surčin.

Ukazala je da je potpredsednik kineske kompanije CRBC >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << najavio da će to biti moguće od 19. decembra. "Mi smo praktično pet minuta od Koridora 10, to jest auto-puta Beograd–Zagreb", rekla je Mihajlovićeva.
Doveli smo auto-put "Miloš Veliki" na pet minuta do Beograda, naglasila je ministarka.
Mihajlovićeva je rekla da će Srbija sa otvaranjem deonice Surčin–Obrenovac od 17,6 kilometara imati auto-put u dužini od 120 kilometara do Preljine.
"Od kada je putarina počela da se naplaćuje na auto-putu 'Miloš Veliki', od 1. septembra, prošlo je skoro 300.000 vozila i nije bila nijedna saobraćajna nesreća", rekla je Mihajlovićeva dodajući da je taj podatak juče dobila.
Direktor kineske kompanije u Srbiji Džang Sjaojuen prethodno je rekao da će radovi biti završeni kao što su već najavili, 19. decembra, a Mihajlovićeva je istakla da nije ni sumnjala da će taj rok biti poštovan, kao i da se sve odvija po planiranoj dinamici.
Rekla je da je najčešće obilazila radove na novom mostu preko Save i Kolubare kod Obrenovca i istakla da je taj most već završen i da se sada postavlja asfalt. 
Fizička realizacija deonice Surčin–Obrenovac je 87 odsto, a finansijska 76,37 odsto.
Deonica je podeljena na pet sektora.
Pored izgradnje mosta, podrazumeva nadzvožnjak preko pruge Ostružnica–Batajnica, kao i dve petlje Surčin i Obrenovac.
Petlja Surčin povezuje novu trasu auto-puta sa obilaznicom odnosno sa budućim putem od Novog Beograda do Surčina, to jest od Vojvođanske ulice i Bulevara Jurija Gagarina.
Do petlje Surčin, dok se ne izgradi auto-put Novi Beograd – Surčin, moći će da se dođe preko isključenja sa auto-puta Beograd–Zagreb posle beogradskog aerodroma, kao i preko Banovog brda i Ostružnice preko Ostružničkog mosta.
Auto-put Surčin–Obrenovac, četiri vozne i dve zaustavne trake 
Predviđena je projektom nova petlja Obrenovac koja će povezati novu trasu sa auto-putem "Miloš Veliki", kao i sa Starim obrenovačkim putem.

Auto-put Surčin–Obrenovac omogućiće spajanje auto-puta "Miloš Veliki" sa Koridorom 10 preko obilaznice oko Beograda na petlji Surčin.
Radovi su počeli 5. maja 2017. godine, a ugovorom je predviđeno da cela deonica Surčin–Obrenovac bude završena do 5. januara 2020, odnosno za 32 meseca.
Vrednost radova na deonici Surčin–Obrenovac je 233,67 miliona dolara.
Investitor su "Putevi Srbije", a projekat se finansira iz zajma Eksim banke Kine.
Projekat izgradnje auto-puta Surčin–Obrenovac podrazumeva izgradnju četiri vozne i dve zaustavne trake, u ukupnoj širini od 29 metara.
Most na ušću Kolubare u Savu, koji gradi kineska kompanija China Communications Construction, dugačak je 1.581 metar, širine 29 metara. Taj most je u junu ove godine spojio obalu u Boljevcima i obalu u Bariču.
Završeni su svi betonski radovi i trenutno se izvode radovi na hidroizolaciji i asfaltiranju kolovoznih traka preko mosta.
Raspon između stubova na mostu je 275 metara.
Realizacija na mostu je već od 96 odsto i kompletni radovi na mostu biće završeni do kraja oktobra.
Zajedno sa već otvorenim deonicama Obrenovac–Ub, Lajkovac–Ljig, Ub–Lajkovac i Ljig–Preljina povezaće ceo potez auto-puta od Beograda do Preljine u dužini od 120 kilometara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.