Mihajlović: Zakon o rodnoj ravnopravnosti ne ide na početak

Izvor: RTS, 11.Sep.2017, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Zakon o rodnoj ravnopravnosti ne ide na početak

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da joj je drago da se nacrt Zakona o rodnoj ravnopravnosti sačuvao od toga da se vrati na početak i piše ponovo kako je to, kaže, tražilo Ministarstvo rada.
"Ono što nismo uspeli je da se nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti nađe na sednici Vlade, zbog mišljenja Ministarstva rada da postoje određeni pproblemi, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << oni kažu u implementaciji zakona. Mislim da takvih probema nema, ali tu smo gde jesmo", rekla je Mihajlovićeva.

Objasnila je da se zakoni definišu i usvajaju da podrže reforme u Srbiji i da je zakon o rodnoj ravnopravnosti pripreman tri godine.
"Zakon o rodnoj ravnopravnosti je krovni zakon i preduslov uopšte budućeg održivog razvoja naše zemlje", ukazala je Mihajlovićeva.
Rekla je da kao ovlašćeni predlagač nacrta Zakona o rodnoj ravnopravnosti više neće slati na odbore i sednice u vladi.
"Ovaj nacrt predaću ministru rada i Ministarstvu da onaj segment za koji oni smatraju da je problematičan, a to je kako oni kažu implementacija u primeni zakona, da taj deo zakona dorade i da nemamo više problema u implementaciji i da se zakon što pre nađe na sednici vlade", rekla je Mihajlovićeva.
Ukazala je da zakon ima društveni konsenzus te da veruje da Ministarstvu rada neće biti potrebno mnogo vremena i da će "problem u implementaciji" moći brzo da reše.
Na pitanje novinara kako komentariše izjavu premijerke Ane Brnabić da zakon neće biti primenjiv od prvog dana, te poređenje zakona sa automobilima BMV i "fićom", ministarka Mihajlović je rekla:
"Izjava predsednice vlade je pre svega politički mudra izjava, budući da zakon zaista ima društveni konsenzus i ima sva mišljenja, i mišljenje ministarstva rada da ima problema sa implementacijom", rekla je Mihajlovićeva.
Objašnjavajući poređenje premijerke, rekla je da, ne samo da su žene u Srbiji "spremne da voze najbolji nemački auto nego je i Srbija spremna". 
"I žene i muškarci. Spremni smo da imamo jedan moderan zakon o rodnoj ravnopravnosti koji ne daje ništa više i ništa manje od jednakih uslova", ukazala je Mihajlovićeva.
Navela je da nije čula koji su to problemi koji postoje u nacrtu zakona osim, kako je rekla formulacije "problemi u implementaciji" i rekla da se nada da zbog ove formulacije zakon neće "kasniti".
"Potpuno podržavam da ministar rada sedne i da sve što mogu da učine, da ako postoji taj problem u implementaciji, da se sve učini kako bi zakon bio kvalitetniji", rekla je Mihajlovićeva i dodala da rok za donošenje zakona više ne zavisi od nje.
Mihajlovićeva je ukazala da ne veruje da će biti moguće uraditi suštinske promene u zakonu i rekla da ne vidi da postoje određeni sukobi između nje i Ministarstva rada.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mihajlović: Ministarstvo rada da doradi Zakon o rodnoj ravnopravnosti

Izvor: Blic, 11.Sep.2017

Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti biće poslat Ministarstvu rada kako bi se oni bavili implementacijom i više taj predlog neće razmatrati odbori, izjavila je predsednica koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović...Ona jerekla da je dobro što nacrt zakona nije vraćen na početak,...

Nastavak na Blic...

Zakon o rodnoj ravnopravnosti kod Đorđevića na "doradi"

Izvor: N1 televizija, 11.Sep.2017

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović poručila je da je Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti sačuvan od toga da se vrati na početak, ali da nisu uspeli da se Nacrt nađe na sednici Vlade zbog...

Nastavak na N1 televizija...

Mihajlović: Nacrt zakona o rodnoj ravopravnosti Ministarstvu rada na doradu

Izvor: Beta, 11.Sep.2017

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da će Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti biti prosledjen Ministarstvu za rad na doradu.Mihajlović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekla da kao ovlašćeni predlagač...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.