Izvor: RTS, 18.Jan.2021, 14:31

"Jedinstveni u borbi protiv nasilja nad ženama, neophodna podrška žrtvama"

Povodom optužbi za silovanje koje je iznela glumica Milena Radulović protiv učitelja glume Miroslava Aleksića, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je da samo jedinstveni možemo da se borimo protiv nasilja nad ženama i devojčicama. Ministarka Maja Gojković kaže da je neophodna jasna podrška žrtvama seksualnog nasilja. Herojski čin Milene Radulović srpsko društvo promeniće na bolje, poručio Ratko Dmitrović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << /> Zorana Mihajlović je, odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa tim slučajem, rekla da je Koordinaciono telo reagovalo onog trenutka kada se iz medija saznalo za te optužbe i sve što je ispričala glumica Milena Radulović i druge devojke u vezi sa silovanjem i zlostavljanjem.

"Velika zahvalnost prvo institucijama koje su pokazale kako se radi i koje su odreagovale na pravi način i u pravom trenutku. Velika zahvalnost ne samo mladoj glumci, nego svim devojkama koje su se odvažile i imale hrabrosti da prijave i silovanje i zlostavljanje, jer to nije jednostavno i lako", kaže Mihajlović.
Posebnu zahvalnost je izrazila medijima i navela da joj se čini da su prvi put, poštujući sve etičke kodekse, reagovali u ovom slučaju.
"To negde pokazuje da smo ipak malo zrelije društvo nego što smo bili, ali isto tako nas tera da pokušamo da i kroz ovaj slučaj budemo jedinstveni, da budemo zajedno", navela je Mihajlovićeva.
Kaže da treba zajedno svi da ispoštujemo rad instituija, ali isto tako da probamo da ne dovodimo te devojke u dodatno težak položaj tako što ih kritikujemo, nego tako što ćemo ih ohrabriti, kao i sve one druge žene ili devojke koje trpe bilo kakav vid nasilja, da to nasilje i prijave.
"Samo tako možemo da se borimo protiv nasilja nad ženama i devojčicama", naglasila je Mihajlović odgovarajući na pitanje novinara posle sastanka sa predstavnicima Geološkog zavoda Srbije.
Popović: Važna prevencija u sprečavanju nasilja nad ženamaMinistarka pravde Maja Popović osvrnula se na slučaj glumice Milene Radulović i vlasnika škole glume i naglasila da podržava sve žrtve nasilja, poštujući pretpostavku nevinosti.
"Važno je da mediji proprate i ishod postupka i da tako svi preventino delujemo, kao u smislu generalne prevencije sprečavanja nasilja nad ženama", rekla je ministarka prvde na skupu u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.
Ona je navela da su ključni izazovi sa kojima se Ministarstvo pravde suočilo prvenstveno bili pružanje psiho-socijalne podrške devojkama i ženama žrtvama nasilja i trgovine ljudima, a posebno pripadnicima višestruko marginalizivanih grupa.
Gojković: Neophodna podrška žrtvama seksualnog nasiljaMinistarka kulture i informisanja Srbije Maja Gojković apelovala je da društvo podrži žrtve seksualnog nasilja i ohrabri ih da to prijave, kao i da se treba intenzivnije boriti protiv stigmatizacije žrtava seksualnog nasilja.
Gojković je istakla da je neophodna jasna podrška žrtvama seksualnog nasilja i da je prijavljivanje jedini način da se izvršilac izvede pred lice pravde.
Ministarka je učestvovala na prvom multisektorskom društvenom dijalogu posvećenom temi rodne ravnopravnosti u Srbiji ocenivši da je i pored značajnog napretka u oblasti rodne ravnopravnosti pred nama još mnogo izazova, među kojima je i nasilje nad ženama, posebno seksualno nasilje.
Navela je da je ispovest glumice Milene Radulović o pretrpljenom seksualnom zlostavljanju pokrenulo lavinu u javnosti i da je Srbija dobila svoj "prvi slučaj Harvi Vajnstajn".
"Želim da apelujem da svi damo podršku žrtvama seksualnog zlostavljanja, da ih ohrabrimo da prijave seksualno nasilje", rekla je Gojkovićeva.
Podsetila je i na slučaj glumice Danijela Štajnfeld, koja je rekla da ju je jedan moćnik iz srpske filmske industrije silovao, i naglasila da je važno ohrabriti i nju da prijavi počinioca.
Ministarka je naglasila da je potrebna intenzivnija borba protiv stigmatizacije žrtava seksualnog nasilja kako bi podstakli i druge žene da prijave zlostavljanje.
Ocenila je da je srpsko društvo ostvarilo značajan napredak u zastupljenosti žena na javnim funkcijama i da to potvrđuje najveći broj žena u Vladi i parlamentu do sada.
Gojkovićeva je ukazala da je 11 žena na rukovodećim mestima u republičkim ustanovama kulture, a da je na istom položaju 16 muškaraca što, kako je navela, pokazuje da su žene u oblasti kulture sposobnošću, kvalifikacijama i obrazovanjem uspele da zauzmu mesto koje im pripada.
Dmitrović: Odluka Milene Radulović promeniće društvo na boljeMinistar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović izjavio je da je odluka glumice Milene Radulović da javno kaže šta je preživela od svog profesora glume Miroslava Aleksića, predstavlja herojski čin koji će srpsko društvo promeniti na bolje.
"Puna podrška glumici Mileni Radulović u borbi koju, ipak, koliko god se mnogi od nas trudili da budemo uz nju, vodi sama. Njena odluka da izađe pred javnost i kaže šta joj se dogodilo, svesna svih mogućih reakcija, herojski je čin", naveo je Dmitrović u pisanoj izjavi.
Smatra da drama kroz koju prolazi, unutrašnji lomovi, predrasude na koje sigurno nailazi, komentari tipa "šta ti je to trebalo", samo dodatno podižu njen čin na nivo koji će, smatra, srpsko društvo promeniti na bolje.
"Najveći domet onoga što je učinila Milena Radulović nije samo razobličavanje jedne vrste sekte, koja je godinama pred našim očima egzistirala u centru Beograda, a njen vođa bio cenjen i uvažavan u našem društvu, već ulivanje hrabrosti sigurno značajnom broju devojčica i žena koje ćutke iza zaključanih vrata trpe seksualno nasilje - da prijave one koji to nasilje čine", naveo je Dmitrović.
On je poručio da će ministarstvo za brigu o porodici i demografiju uvek će biti na njihovoj strani i činiti sve što je u njegovoj moći da ih zaštiti i odbrani.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mihajlovićeva: Srbija danas zrelije društvo, podrška i ohrabrenje za sve žene da prijave nasilje

Izvor: Beta Video, 18.Jan.2021

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović, rekla je danas, povodom prijave seksualnog zlostavljanja u školi glume i hapšenja vlasnika ove škole Miroslava Aleksića, da prijavljivanje ovog slučaja i način na koji su...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.