Medjunarodno prisustvo odvajalo Kosovo od Srbije

Izvor: S media, 12.Maj.2010, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medjunarodno prisustvo odvajalo Kosovo od Srbije

Analitičar Dušan Janjić ocenio je danas da je medjunarodno prisustvo na Kosovu sve vreme odvajalo Kosovo od Srbije i stvorilo pretpostavku za nastanak nezavisne države.

Janjić je to rekao u Institutu za medjunarodnu politiku i privredu na promociji monografije "Medjunarodno prisustvo na Kosovu i Metohiji 1999. - 2009." autorki Ivone Ladjevac, Svetlane Djurdjević Lukić i Ane Jović Lazić.

Prema njegovim rečima, to je i osobenost medjunarondog prisustva na Kosovu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u odnosu na medjunarodno prisustvo u ostalim delovima sveta.

Janjić, koji je direktor Foruma za etničke odnose, ocenio je da su danas medjunarodni predstavnici na Kosovu u situaciji da rade na jačanju novonastale države, mada se često izjašnjavaju da su statusno neutralni, što, medjutim, nije istina.

Državni skeretar Ministarstva za Kosovo Oliver Ivanović ocenio je na promociji da je medjunarodno prisustvo na Kosovu nakon 10 godina smanjeno na osnovu dobrih ocena stanja sa kojim se ne bi složili žitelji Pokrajine, a sve u cilju da se napravi prostor za delovanje Evropske unije.

Ivanović je podsetio je da bi ta ocena trebalo da usledi nakon ozbiljne i objektivne analize, i da je utisak srpske strane da su one vrlo često neobjektivne.

"Medjunarodno prisustvo je preživelo metarmofozu od snažnog prisustva sa 44.000 vojnika i 6.500 civila, na misiju koja ima 12.000 vojnika i oko 2.000 civila. Razlozi su često neobjektivne pozitivne analize stanja na terenu, kako bi se stvorili uslovi za izlaznu strategiju Kfora i NATO-a koji su se u Pokrajini zaglavili, i stvorio prostor za delovanje EU", kazao je Ivanović.

Prema njegovim rečima, Euleks je dugo bio u stanju nedelovanja i zbunjenosti, ali je tek u poslednje vreme imao značajnije aktivnosti kao što je spektakularno hapšenje i najavu još nekoliko hapšenja osumnjičenih za etnički motivisane zločine.

Ivanović je podsetio da je rešavanje etnički motivisanih zločina bilo jedan od uslova da Srbija delovanje misije EU ceni značajnije. Podsetio da su medju tim slučajevima Goraždevac, Obilić, Staro Gracko, 17. mart i dizanje u vazduh autobusa Niš ekspresa.

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić ocenio je da tehnički pregovori Beograda i Prišitne, koji se često pominju, samo treba da potvrde ono što je već odlučeno, ali i da se od Beograda ne očekuje da prizna tu nezavisnost.

Simći, koji je i bivši amabsador u Parizu, podsetio je na situaciju u istočnoj Slavoniji, koja je nakon "tehničkog mandata" prelaznog administratora UN za tu oblast Žaka Klajna, bila potpuno integrisana u Hrvatsku.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.