Izvor: RTS, 09.Dec.2021, 06:52

Međunarodna akcija otkrivanja pijanih vozača – podaci za Srbiju loši, Francuz vozio sa 7,14 promila

U toku je međunarodna akcija u kojoj policija u 30 zemalja kontroliše učesnike u saobraćaju na prisustvo alkohola i narkotika. Francuska policija uhapsila je muškarca koji je imao neverovatnih 7,14 promila alkohola u krvi. Prvi podaci u Srbiji su vrlo loši.
Za samo dva dana akcije u Srbiji otkriveno je 15 vozača koji su pozitivni na neku od psihoaktivnih supstanci.

Čak 11 vozača je mlađe od 25 godina. Policija je pronašla 329 pijanih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vozača, a 57 je zadržano na trežnjenju. Nažalost, ovi vozači prave i dodatne prekršaje.
"U samo dva dana imali smo nekoliko izuzetno teških saobraćajnih nezgoda. U Inđiji smo imali četiri poginula učesnika u saobraćaju, imali smo nezgodu sa poginulim vozačem bicikla u Alibunaru i izuzetno tešku saobraćajnu nezgodu u Novom Bečeju, gde je osamnaestogodišnji vozač upravljao vozilom bez dozvole i pod dejstvom alkohola i u toj nezgodi mlada ženska osoba je izgubila život", navodi major Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije MUP-a.
Blaga kaznena politika je opšta karakteristika. U teža krivična dela spadaju vožnja pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, a kazne su gotovo simbolične.
"Primer nasilničke vožnje jeste vožnja sa više od dva promila i za taj prekršaj sleduje kazna pritvora u trajanju od 30 do 60 dana uz kaznene poene i zabranu upravljanja motornim vozilom od devet meseci", objašnjava major Radenković.
Stručnjaci smatraju da su neophodne strože mereStručnjaci zaduženi za bezbednost u saobraćaju i nadležno ministarstvo smatraju da su neophodne strože mere.
Ministar policije Aleksandar Vulin veruje da neće biti bolje dokle god svako ko pijan i drogiran sedne za volan ne bude sankcionisan za pokušaj ubistva.
Veruje da neće biti bolje i dok ne bude uvedena mera trajnog oduzimanja vozila za vožnju u pijanom stanju, kao i dok ne bude uvedena mera trajnog oduzimanja vozačke dozvole.
Pojačana kontrola saobraćaja na alkohol i narkotike sprovodi se do 12. decembra istovremeno u 30 evropskih zemalja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.