Izvor: RTS, 18.Maj.2022, 06:11

Matursko veče samo što nije, ko treba da brine i čuva decu na proslavama

Proslava maturskih svečanosti uskoro kreće. U komplikovanim okolnostima bezbednost dece zahteva ozbiljnu pažnju. U opštini Voždovac održan je i sastanak o tome. Na kome je da brine i čuva decu na proslavama mature?
Dve godine proveli su bez proslava, zato predstojeće matursko veče jedva čekaju. Pošto su već odabrali lokaciju, jednu ustanovu kulture, u šali kažu da će se te večeri ponašati kulturno. 

"Ta jedna noć bi mi mnogo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << značila, to će da bude poslednji put da ću da se vidim sa tim drugarima, ko zna kad ćemo sledeći put da se vidimo", kaže kaže Rastko Vuković iz OŠ "Skadarlija".
Na maturi treba da se ponašamo isto kao i u školi, kaže Sandra Pašić iz OŠ "Skadarlija".
"Mi smo hteli da idemo na ekskurziju ali se to nije desilo, pa mi je vrlo značajno da to veče budemo zajedno sa našim prijateljima", Gavrilo Bajević iz OŠ "Skadarlija".
Ekskurzije i maturske večeri najveći su bezbednosni izazovi tokom školske godine, slažu se svi, direktori, profesori, roditelji. Važna je dobra organizacija i obezbeđenje. Prvi put ove godine imaće i posebno predavanje. 
"Ono što je bitno za matursko veče jeste bezbednost pre svega, postoji čitav niz provera koje se obavljaju na samoj maturskoj večeri, čak i neposredno pre početka maturske večeri postoje neke bezbednosne provere. Sa druge strane, radi se edukacija, ove godine smo se dogovorili sa policijom, oni će imati predavanje", kaže Nenad Todorović, direktor Geološke i hidrometeorološke škole "Milutin Milanković".
U opštini Voždovac, na kojoj ima čak 16 osnovnih škola, odlučili su da prikupe podatke o svakoj maturskoj proslavi i razgovaraju sa vlasnicima ugostiteljskih objekata.
"Opet treba podsetiti da se ne služi alkohol maloletnim licima, da njihova obezbeđenja ne mogu da zavode red među maloletnicima, već da treba da pozovu MUP. Hoćemo da znamo samo popis kada se dešavaju proslave, znao gde se okupljaju deca, treba da budemo tu i mi i roditelji i država i da zajedno sprečimo bilo kakav problem, da ih sačuvamo", kaže Ivana Tomić Ilić, predsednica GO Voždovac.
Prvi školske klupe napuštaju maturanti gimnazijalci, 27. maja, 3. juna učenici završnih godina srednjih stručnih škola, mali maturanti 10, a ostali 24. juna.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.