Manifestacija Blace Draincu okupila književnike, umetnike, učenike koji su recitovali svoje stihove

Izvor: BKTV News, 18.Okt.2018, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manifestacija "Blace Draincu" okupila književnike, umetnike, učenike koji su recitovali svoje stihove

U Blacu je održana druga po redu manifestacija "Blace Draincu" posvećena književniku rođenom u blačkom selu Trbunju, Radojku Jovanoviću poznatijem kao Rade Drainac.

Programski sadržaj jednodnevne manifestacije bio je raznovrstan i odvijao se u selu Trbunju ispred rodne kuće pesnika Drainca da bi potom bio nastavljen u Kulturnom centru u Blacu koji nosi ime poznatog pesnika, piše blaceinfopress.rs.

Upravo ovde, na mestu gde je svetski poznati književnik rođen >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << svoje i stihove posvećene Draincu govorili su književnici: Dušan Mijajlović Adski, Jovica Đurić Major, Jelena Protić Petronijević i Momir Dragićević.

Programski omaž posvećen Draincu upotpunili su i članovi recitatorske sekcije Srednje škole "Blace" koji su govorili Drainčeve pesme. Ispred lokalne samouprave Opštine Blace prisutnima se obratio pomoćnik predsednika Opštine Blace Zoran Jozić koji je ukazao na veliki značaj postojanja jedne ovakve manifestacije koja je za veoma kratko vreme postala jedna od najznačajnijih manifestacija u Opštini Blace.

"Ovo je nešto najmanje što možemo da učinimo za našeg pesnika poznatog širom Srbije i Evrope. Ovo je način da vratimo sećanje na njega i značaj jednog vrednog pesnika podignemo na jedan viši nivo kako bi svima bilo jasno šta je Toplica, Blace i Trbunje iznedrilo i kakav je kvalitet odneo u svet promovišući pre svega svoj rodni kraj, rekao je pomoćnik predsednika Opštine Blace Zoran Jozić u selu Trbunju ispred rodne kuće književnika Rada Drainca.

Književnik Jovica Đurić Major istakao je da je prijatno iznenađen postojanjem jedne ovakve manifestacije koja ima za cij da sačuva sećanje na jednog od najvećih književnika ne samo naših već i evropskih prostora.

Foto: Blaceinfopress.rs

Jelena Petronijević – Protić ističe da je Drainac kosmopolitski orjentisani pesnik koji je imao velike domete.

"Toplica i Blace treba da se ponose njime i odlično je što postoji jedna ovakva manifestacija posvećena Draincu koji je za svoji 44 godina života ostavio veliki trag poezije Srbije i čitavog Balkana, istakla je književnica Jelena Petronijević- Protić.

I ove godine svoj doprinos u programskom delu manifestacije dala je i Srednja škola "Blace" čiji su učenici zajedno sa gostujućim pesnicima izveli omaž posvećen Draincu.

"Na ovaj način naši učenici pokazali su koliko vole Drainca i koliko će Drainac ostati u njihovim srcima i kada budu završili srednju školu u Blacu, istakla je prof. srpskog jezika i književnosti Gordana Đorđević.

Prisutne u selu Trbunju, pred Drainčevom rodnom kućom pozdravila je i direktorka Narodne biblioteke "Raka Drainac" Slavica Pavličević. Dalji programski sadržaj nastavljen je u holu Kulturnog centra "Drainac" u Blacu gde je najpre održana promocija Tematskog zbornika pod nazivom “ Blace Draincu”, potom je svečano otvorena izložba i predstavljeni su nagrađeni likovni i literarni radovi konkursa upriličenog u čast Drainca.

Foto: Blaceinfopress.rs

O tematskom zborniku “ Blace Drainacu” govorile su Mirjana Bojanić Ćirković, doktor filoloških nauka, asistent na teorijsko –metodološkim predmetima studijskog programa Srbistika na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu, i Slavica Pavličević direktorka Narodne biblioteke "Raka Drainac" u Blacu.

Nagrade dobitnicima na konkursima koje u čast Drainca koje su raspisali Narodna biblioteka “ Raka Drainac” u Blacu i kulturni centar "Drainac” uručivala je zamenica predsednika Opštine Blace Suzana Veljović.

Ispred lokalne samouprave Opštine Blace, zamenica predsednika Suzana Veljović svečano je otvorila i izložbu nagrađenih likovnih i literarnih radova.

Nagradu za najbolji esej u kategoriji starijih od 18 godina dobila je Aleksandra Jovičić iz Leška, nastavnik srpskog jezika i književnosti u osnovnoj školi u Lešku. Ona je ove godine izdala prvu zbirku pesama koja je i nagrađena a takođe piše o eseje.

Svoje stihove govorili su članovi recitatorske sekcije Osnovne škole "Stojan Novaković" Blace, kao i prošlogodišnje dobitnice nagrada na konkursu Natalija Pavličević i Marija Jeftović.

Prisutni su imali priliku da pogledaju poetsko- teatarski susret "Blace Drainacu" "Aprilski kašalj  nad poezijom" u izvođenju "Teatra 13" iz Blaca u režiji Srđana Živkovića-Siđe i gostujućih pesnika koji su se predstavili i u selu Trbunju.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.