Mame su zakon predlažu minimalac za porodilje

Izvor: BKTV News, 09.Okt.2018, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mame su zakon" predlažu minimalac za porodilje

Predstavnice inicijative "Mame su zakon" danas su, na sastanku sa savetnicama ministarke bez portfelja Slavice Đukić Dejanović, predložile da se u budžetu obezbede sredstva koja će svakoj budućoj majci obezbediti mesečna primanja u visini republičkog minimalca dok odsustvuju sa posla radi nege deteta nakon porođaja.

Kao dugoročnu meru predstavnice Inicijative su, kako je saopšteno, predložile da minimalac postane fiksni deo koji bi bio namenjen svim majkama, a da se >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << varijabilni deo računa u odnosu na broj meseci koliko su bile u radnom odnosu.

One su navele da ključni problemi u primeni Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom leže u činjenici daje ženama teško da vežu 18 meseci radnog staža kako bi ostvarile pravo na punu nadoknadu za vreme porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta.

Prema njima, to se u praksi ne dešava zbog toga što žene ne žele da rade, već zbog toga što nemaju gde da rade, zato što godinama volontiraju u državnim firmama, rade na crno, preko omladinskih zadruga i za sistem su praktično nevidljive.

Savetnice ministarke Maja Đorđević i Tina Aničić obećale su da će sve informacije sa sastanka i predložene izmene zakona proslediti ministarki i detaljno je informisati o stavkama koje jesu goruće i koje se pre svega tiču "nevidljivih radnica".

Ministarka je zbog ranije isplaniranih obaveza bila sprečena da prisustvuje sastanku, navela je Inicijativa i dodala da očekuje pozive na sastanke i iz Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvo finansija, kao i poziv predsednice Vlade Srbije.

Sledeći protest Inicijative "Mame su zakon" zakazan je u centru Niša u četvrtak od 17 časova.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.