Mama Vang – dobrotvorka koja je odlučila da pomaže Srbiji

Izvor: RTS, 17.Okt.2017, 09:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mama Vang" – dobrotvorka koja je odlučila da pomaže Srbiji

Kineski privrednici i njihove kompanije već su uključeni u važne projekte u Srbiji. Ipak, Linda Vong, na svom poslovnom putu kroz našu zemlju, realizovala je jedan humanitarni projekat, i planira ih još.
U svojoj zemlji Linda Vong se više od 20 godina bavi se preduzetništvom i humanitarnim radom.

Donirali ste 340.000 evra za izgradnju vrtića u Užicu. Zašto Srbija i kako ste izabrali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Užice?
Kinezi gaje posebna osećanja prema Srbiji i bivšoj Jugoslaviji, kao mali smo gledali neke filmove koji su ostavili dubok utisak na nas, otuda prve ideje da posetimo ovu zemlju. Užice ima posebno mesto u kulturi ove zemlje. Kada sam stigla u Užice sa delegacijom kineskih preduzetnika, prilikom obilaska grada smo videli jedan vrtić koji je godinama stajao nezavršen i ja sam pitala zašto je tako i koliko sredstava nedostaje da bi se vrtić završio – odgovorili su mi 340.000 evra. I odlučila sam se na taj korak.
Došli ste u Užice sa delegacijom od dvadeset troje preduzetnika zainteresovanih za ulaganje u centralnoj i istočnoj Evropi. Šta je rezultat te posete?
Htela sam da privrednike upoznam sa privredom tog grada i dela Srbije gde bismo mi mogli da damo doprinos privrednom i društvenom razvoju tog regiona. Za ovih nekoliko dana obilazeći turističke atrakcije, mesta koja su bombardovana, posetili smo krajeve koji se bave voćarstvom i povrtarstvom što bi moglo da bude temelj buduće saradnje.
Promovišete model saradnje Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope. Da li je Srbija iskoristila sve što je mogla iz te saradnje?
Kina prolazi kroz ubrzan razvoj, Srbija je u toj fazi, pokrenute su reforme. Ključan događaj je bio dolazak predsednika Sija u Srbiju. Posle svih u svetu, to što smo doživeli u Srbiji, nismo ni na jednom drugom mestu. Uveden je bezvizni režim između naših zemalja. Ipak smo se pitali da li će biti prepreka prilikom dolaska, ali svi su nas dočekali s osmehom, brzo smo prošli carinsku kontrolu.
Smatram da Srbija gaji poštovanje prema tom modelu saradnje, izvukla je najbolje u odnosu na druge, mnogo je kineskih preduzeća ušlo na srpsko tržište za kratko vreme, jedna od najuspešnijih priča je "Hestil" i železara Smederevo. Imate telekomunikacione kuće "Huavej" i "ZTE" koje su stabilne i odlično rade na srpskom tržištu što je meni omogućilo da ovde koristim kineske aplikacije, koje nisam mogla u Sarajevu.
Jednom ste rekli da je najteži deo vašeg posla to kako su vaši prijatelji reagovali na vaše filantropske napore. Da li se to sada promenilo?
Ja sam 20 godina u vodama obrazovanja, pogotovo dece i mladih, što je temelj društvenog razvoja, zato me privukla ideja da moja donacija bude na polju obrazovanja. Ima jedna anegdota, bilo je tu jedno pametno dete i odjednom me prozvalo "mama Vang", što je sada zvanično ime vrtića. Vang znači nada, ja se nadam da ćemo ulaganjem u mlade, stvoriti najbolji most saradnje između naše dve države. Imamo ideju da razmenjujemo učenike i učitelje, da provedu neko vreme u Pekingu, da kineski prosvetni radnici i deca provedu neko vreme u Srbiji, upoznajući bolje ovu zemlju i kulturu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.