Mađarskoj isporučeni prvi helikopteri H145M

Izvor: TangoSix.rs, 20.Nov.2019, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarskoj isporučeni prvi helikopteri H145M

Kako je preključe preneo vojni blog  ‘’Haditechnika, földön, vízen, levegőben’’, istog dana Mađarskoj su isporučena prva dva laka višenamenska helikoptera H145M namenjena vojnim vazduhoplovnim snagama. Oba helikoptera doletela su sa mešovitim mađarsko-nemačkim posadama direktno iz nemačkog Erbasovog pogona u Donevurtu.
Pre nego što će doći na svoje konačno odredište helikopteri su nakon ulaska u Mađarsku sleteli na aerodrom Budaors u predgrađu >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Budimpešte, gde su imali doček koje su priredile posade dva desantno-jurišna helikoptera Mi-24P koji su ih i otpratile u njihovu buduću matičnu bazu Solnok gde su stacionirani i mađarski Mi-24.
Mađarski H145M 02 sa privremenom nemačkom registracijom D-HMBF / Foto: Levente Benedek Prva dva helikoptera su, pored mađarskih vojnih oznaka, nosili i privremene nemačke registracije, D-HADI je imao H145M sa mađarskim vojnim evidencijskim brojem ‘’01’’ dok je ‘’02’’ nosio registraciju D-HMBF. Pre nego što će preleteti u bazu Solnok gde će biti smeštene u obnovljene hangare, helikopteri su imali pokazni let iznad Budimpešte, potom su se vratili u Budaors a zatim zajedno sa dva Mi-24 izvršili prelet do 86. vazduhoplovne baze Solnok gde će ući u sastav 1. helikopterskog bataljona.
Ugovor za nabavku 20 H145M Mađarska je potpisala juna prošle godine a vrednost ukupnog paketa, koji pored helikoptera obuhvata obuku, logistiku, naoružanje i sve ostalo vezano za kupovinu, procenjuje se na oko 300 miliona evra. Do kraja ove godine trebala bi da budu isporučena još dva helikoptera a poslednji do kraja 2021. godine.
Poletanje na pokazni let iznad Budimpešte / Foto: Levente Benedek Mađarska će, nakon Srbije, postati drugi korisnik helikoptera H145M opremljenih sistemom za upravljanje naoružanjem HForce. Svi helikopteri bi trebali imati osnovni paket HForce0 (kao i kod srpskih primeraka) ali postoje informacije da je nabavljeno i nekoliko HForce3 koji omogućuju korišćenje preciznih savremenih vazduhoplovnih ubojnih sredstava. Kao i Srbija, i Mađarska će svoje H145M koristiti kao lake transportne, za prevoz specijalnih snaga, za traganje i spasavanje i kao lake borbene helikoptere.

The post Mađarskoj isporučeni prvi helikopteri H145M appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

Mađarskoj vojsci isporučeni prvi helikopteri H145M

Izvor: B92, 20.Nov.2019

Budimpešta -- Mađarskoj su prekjuče isporučena prva dva laka višenamenska helikoptera H145M namenjena vojnim vazduhoplovnim snagama...Oba helikoptera doletela su sa mešovitim mađarsko-nemačkim posadama direktno iz nemačkog Erbasovog pogona u Donevurtu...Pre nego što će doći na svoje konačno...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.