Mađarska zainteresovana za Super Tucano

Izvor: TangoSix.rs, 04.Mar.2021, 09:01

Mađarska zainteresovana za Super Tucano

Italijanski vazduhoplovni portal Blog Before Flight preneo je pre dva dana da je od lokalnih mađarskih izvora dobio informaciju da Ratno vazduhoplovstvo Mađarske razmatra nabavku određenog broja brazilskih školskih i lakih jurišnih aviona Embraer EMB-314 (A-29) Super Tucano koji bi se koristili u obuci pilota. Blog Before Flight podseća da ovakva vest dolazi samo par meseci nakon što je Mađarska potpisala ugovor sa Embraerom o nabavci dva transportna aviona KC-390 Millenium.
>> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << /> U proteklih nekoliko godina Mađarska nastoji da obnovi sopstvenu obuku svojih vojnih pilota koji su se do sada dobrim delom školovali u inostranstvu. Tako su tokom 2017. i 2018. iz Češke nabavljena dva školska aviona Zlin 143 i dva Zlin 242L a decembra 2020. su isporučena još 4 Zlina 242L. Oni su zamenili školske aviona Iak-52 (rumunski licencni sovjetski Jak-52) koje je Mađarska nabavila 1994. kada je iz Rumunije stiglo 12 primeraka od kojih su tokom korišćenja dva izgubljena u udesima.
Nabavka školskih turboelisnih aviona trebalo bi takođe da bude deo plana modernizacije oružanih snaga koja se već nekoliko godina u sprovodi u velikom obimu. Nakon nabavke 14 višenamenskih borbenih aviona JAS-39 Gripen koja je realizovana 2006-2007. usledile su nabavke već pomenutih školskih aviona Zlin 143 i 242, potom dva putnička A319Cj i dva poslovna Falcon 7X, narudžbina dva srednja transportna KC-390 kao i kupovina 20 višenamenskih lakih helikoptera H145M i 16 srednjih višenamenskih helikoptera H225M. Uz to u Rusiji je u periodu od 2016-2019. remontovano 5 Mi-17 kao i 8 Mi-24.
Moguće je da RV Mađarske nakon nabavke klipnih školskih aviona kojima se može vršiti odabir kandidata za buduće vojne pilota kao i njihova osnovna obuka, sada želi i nabavku turboelisnih letelica za napredno školovanje. Pored toga Mađarska je pokazala interesovanje i za novu generaciju školsko-borbenog aviona L-39, češki L-39NG prezentovan je u mađarskoj vazduhoplovnoj bazi Kečkemet novembra 2020. godine. Mađarska je pri tom već bila korisnik verzija L-39ZO, 20 primeraka je bilo u sastavu Ratnog vazduhoplovstva u peirodu od 1993. do 2009.
Kako podseća Blog Before Flight, komandant mađarske 86. helikopterske baze Solnok general Jožef Koler izjavio je krajem 2017. godine da RV Mađarske planira da obnovi obuku vojnih pilota u Solnoku, kako za avione tako i za helikoptere.

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.
The post Mađarska zainteresovana za Super Tucano appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.