Lopovi na njivama kradu lubenice, kukuruz, paprike...

Izvor: RTS, 29.Sep.2018, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lopovi na njivama kradu lubenice, kukuruz, paprike...

Ovih dana puno je posla oko berbe u povrtnjacima, voćnjacima i na njivama. Rod je dobar, a poljoprivrednici se bore za što bolju prodaju proizvoda. Ipak posete lopova u tu računicu nikako se ne uklapaju.
Paprike za ajvar na čačanskoj pijaci prodaju se za sto pedeset dinara po kilogramu. Možda je i to jedan od razloga što čačanske povrtare ovih dana posećuju lopovi.

Krađa ima najviše >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << noću i to više u zasadima koji su uz Moravu, daleko od kuća. Trag nasumične berbe vidljiv je u ovom zasadu paprike.
Kradu se i lubenice i drugo povrće. Meštani sela Trnave nisu želeli pred kamere i o krađama nerado govore a retko i prijavljuju štete.
U mačvanskom kraju berba kukuruza je u punom jeku. Pored niske otkupne cene ratare brinu i lopovi.
"Ove godine smo imali oko desetak hektara. Skinuli smo oko tri hektara i jedan hektar smo skinuli prinudno zbog učestalih krađa na njivama", kaže Milorad Gajić, ratar iz Jevremovca.
Krađa uvek ima. Pošto mi ne stignemo da iznesemo sve što se nabere tokom dana i kad ostane noću, lopovi ne miruju, rade celu noć", kaže Milisav Anđelić, voćar iz Bele Crkve.
O bezbednosti useva u Banatu brine poljočuvarska služba. Retke su krađe povrća, ali lopovi ipak ne miruju.
"Ima jedan veći problem, kradljivci u Lukinom selu Mužlji gde su poznati povrtari širom države, kradu zalivne sisteme, pumpe, creva. I prošle godine su tu bile štete milionske Međutim na njihovu nesreću a na našu sreću i na sreću onih vrednih domaćina mi smo to otkrili, kaže Branislav Lazić, načelnik poljočuvarske službe u Zrenjaninu.
Prema njegovim rečima, policija i dalje tužilaštvo rade svoj posao.
Zbog lopova u bačkom selu Čurug otišli su i korak dalje. Opština Žabalj u dogovoru sa poljoprivrednicima,angažovala je profesionalno obezbeđenje da čuva atare na toj teritoriji a usevi su zaštićeni i danonoćnim video-nadzorom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.