Izvor: RTS, 21.Apr.2021, 14:12

Lončar u Frankfurtu: Potpisan sporazum za sigurnost građana Srbije

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar potpisao je u Frankfurtu Memorandum o razumevanju sa kompanijama "Meser Tehnogas" i "Dreger Tehnika" koji za cilj ima bolju pripremu nacionalnog zdravstvenog sistema Srbije za vanredne situacije i izazove poput epidemije, rata, prirodnih katastrofa.
Memorandum su u centrali "Meser Tehnogasa", nakon održanih prezentacija te dve kompanije za srpsku delegaciju i sastanka ministra Lončara sa čelnicima dve kompanije, potpisali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u ime Ministarstva zdravlja Srbije ministar Zlatibor Lončar, u ime "Meser Tehnogas" Štefan Meser, a u ime "Dreger Tehnike" Štefan Dreger.

Ministar Lončar je, obraćajući se tokom prezentacije, kazao da mu je drago da je Srbija zahvaljujući saradnji sa te dve kompanije i onim što je urađeno u zemlji po pitanju borbe protiv kornavirusa došla do rezultata koje prepoznaje cela Evropa i ceo svet.
Istakao je da je najveći proizvodni pogon za Zapadni Balkan kompanije "Meser" za proizvodnju kiseonika nalazi u Smederevu, u Srbiji, što znači da se tu ne proizvodi gas i ono što je neophodno samo za našu zemlju, već za ceo region.
"I zahvaljujući tome uspevali smo da dnevno isporučimo kiseonika za jedan dan više nego što isporučimo mesecima u običnim uslovima", kazao je Lončar.
Kada je reč o kompaniji "Dreger", Lončar kaže da su oni u Srbiji bili angažovani 24 časa, te da je naš zdravstveni sistem uspeo da pomogne brojnim pacijentima upravo zahvaljujući njihovom angažovanju.
"Preko 50 kilometara cevi za sprovođenje kiseonika napravljano je za tri meseca, a uobičajeno je da se toliko napravi za četiri godine", istakao je Lončar i dodao da su to samo neki podaci koji će moći da približe kakva se borba vodila, kakva je saradnja bila i istakao da to nije nešto čime se zadovoljavaju.
"Osnovni razlog naše saradnje je da zajedničkim naporima izađemo iz pandemije, ne znamo kada će to biti, ali smo se dogovrili da radimo kao i do sada, čak i više i da dođemo do stadijuma da kažemo da smo pandemiju stavili pod kontrolu", kazao je ministar.
Takođe, prema njegovim rečima, razlog za saradnju je da se ujedno spreme za narednih 10 godina i za svako buduće moguće iznenađenje.
Ministarstvo zdravlja i Meser potpisanim Memorandumom postigli su zajedničko razumevanje da će ta kompanija, u eventualnom vanrednom stanju, uložiti sve napore kako bi prioritet dala važećim obavezujućim ugovorima o snabdevanju sa srpskim zdravstvenim ustanovama, ali ne ograničeno samo na bolnice.
Ministarstvo zdravlja će u vanrednom stanju snažno savetovati relevantne srpske zdravstvene ustanove da optimiziraju i racionalizuju, u meri u kojoj je to moguće, potrošnju medicinskih gasova, kao i rotaciju praznih boca medicinskih gasova u koordinaciji sa Meserom.
Sa "Dreger Tehnikom", postignuto je razumevanje da ta kompanija u vanrednom stanju uloži sve napore kako bi visoki prioritet bio dat isporuci opreme u Srbiju koju zahteva Ministarstvo zdravlja, bilo isporukom nove opreme ili rezervnih delova za postojeću.
Takođe, dogovoreno je i da će lokalni tim "Dragera" biti potpuno posvećen davanju najvećeg prioriteta održavanju, zameni i popravci uređaja i sistema u zdravstvenom sistemu, kako bi omogućio puni rad zdravstvenog sistema.
"Sporazum sigurnost za građane Srbije"Memoranduma o razumevanju sa kompanijama "Meser Tehnogas" i "Dreger Tehnika" je sporazum koji garantuje sigurnost svim građanima Srbije, posebno pacijentima za čije lečenje su neophodni kiseonik i respiratori, ali i druga medicinska oprema, izjavio je u Frankfurtu ministar zdravlja Zlatibor Lončar.
Lončar je kazao da su to kompanije sa kojima bi svi u svetu voleli da sarađuju i da ne postoji zdravstveni sistem koji ne bi voleo da potpiše takve ugovore sa njima i ima sigurnost da će dobiti ono što se pokazalo u ovoj epidemiji kao najvažnije - kiseonik i respiratori i sve ono što ide uz to.
"Ako su ovo kompanije čija je tradicija preko 100 godina, ako vidite gde su sve zastupljeni, i to ne nebitno, već kao nosioci posla, i ako je svaka treća operaciona sala na svetu "Dregerova", a "Meser" je najveći snabdevač kiseonika na svetu, onda građani Srbije mogu da osete važnost ovog sporazuma", kazao je Lončar.
Ministar ističe i važnost posete centrali "Meser"-a i kaže da danas, kada je zatvorena Nemačka i kada postoje posebne mere, srpska delegacija koju predvodi je ovde, uz dozvolu njihove države, što, ocenjuje, govori da postoji perspektiva da buduće generacije imaju bolje nego što smo mi nasledili.
"Sa ovim kompanijama imaće takav odnos koji mogu da izgrade i da imaju maksimalno za zdravstveni sistem i za pacijente. Moja je obaveza da koristim tu dobru saradnju i da ih zamolim za buduću saradnju i da postoji nešto za šta se ljudi u Srbiji neće opterećivati i da imaju da se oslone na nekoga ko se već pokazao i dokazao", istakao je Lončar.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.