Litija i moleban u Beogradu, podrška vernicima SPC u Crnoj Gori

Izvor: RTS, 17.Jan.2020, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Litija i moleban u Beogradu, podrška vernicima SPC u Crnoj Gori

Na platou ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu studenti i okupljeni građani održali su protest podrške vernicima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Posle litije do Saborne crkve održan je moleban.
Okupljenima na platou su se obratili profesori Filozofskog fakulteta, Pravnog fakulteta i Fakulteta političkih nauka – Čedomir Antić, Branko Rakić i Časlav Koprivica, poslanik Demokratskog fronta u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << crnogorskom parlamentu Milan Knežević, Željko Čurović iz Saveza Srba iz Crne Gore i direktor izdavačke kuće "Katena mundi" Branimir Nešić.

Čedomir Antić poručio je okupljenima da je svrha skupa da svi kažu crnogorskim vlastima da je "dosta".
Optužio je Podgoricu da želi da ukine Ustav i pogazi građanska prava.
Časlav Koprivica ocenio je da "najlošija vlast u istoriji Crne Gore pokušava da otme ono što nijedan okupator nije uspeo, a ni pokušao da takne" – ono najbolje što je iznedrila Crna Gora.
"Njihova 'nečasna rabota' neće biti gotova dok je temelja srpskog indentiteta u Crnoj Gori", dodao je Koprivica.
Protest je održan u organizaciji Studentskog kluba Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
Predstavnici studenata Pravnog fakluteta od vlasti u Srbiji traže da se uključe u rešavanje problema koji su povezani sa spornim zakonom i podignu to pitanje na međunarodni nivo.
Istakli su da će inicirati pisanje rezolucije o ugroženosti Srba i SPC u Crnoj Gori.
Posle obraćanja svih govornika, okupljeni studenti i građani bili su u litiji do Saborne crkve, gde je služen moleban podrške.
Novo okupljanje organizatori su najavili za 24. januar na istom mestu.
Litija u ZaječaruU Zaječaru je održana Krstovdanska litija radi podrške srpskom narodu za očuvanje crkava i manastira u Crnoj Gori.
Predvođeni episkopom timočkim Ilarionom i sveštenstvom, više hiljada građana prošetalo je glavnim ulicama Zaječara.
Po završetku litije služen je moleban u Sabornom hramu.
Skupština Crne Gore usvojila je krajem prošle godine sporni Zakon o slobodi veroispovesti koji je izazvao veliki otpor tamošnjih vernika i Mitropolije crnogorsko-primorske, zbog čega su organizovane protestne šetnje i molebni širom zemlje, ali i u Srbiji i Republici Srpskoj.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beograd: Skup podrške SPC-u zbog Crne Gore

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Jan.2020

Predstavnici studentskog kluba Pravnog fakulteta u Beogradu organizovali su na platou ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu „skup podrške vernicima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori“. Beograd: Protest zbog Zakona o slobodi veroispovesti Okupljenima na platou obratili su se profesori Filozofskog...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Ispred Crkve Svetog Marka skup podrške vernicima SPC u Crnoj Gori

Izvor: Danas, 17.Jan.2020

Na skupu podrške vernicima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori više stotina građana je večeras bilo na platou ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu, na poziv organizacije "Studentski klub Pravnog fakulteta u Beogradu".

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.