Licitacija poternica: Ko će dobiti Čabu Dera?

Izvor: Mondo, 08.Mar.2019, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Licitacija poternica: Ko će dobiti Čabu Dera?

Pre odluke čeških vlasti kome će izručiti uhapšenog plaćenog ubicu Čabu Dera, biće održan sastanak predstavnika država koje su za njim raspisale poternicu i traže njegovo izručenje, saznaje Tanjug.

Foto: MUP Srbije

Sastanak će biti održan u Hagu, u Holandiji, u narednom periodu, a pored predstavnika Srbije, na njemu će učestvovati predstavnici Mađarske, Holandije i Španije, kao i Češke na čijoj je teritoriji uhapšen.

Der je 1. marta uhapšen >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u Pragu sa lažnim dokumentima, oružjem i opremom za maskiranje, a češko pravosuđe mora da opredeli kojoj će državi da ga izruči, mada je praksa da to bude država koja je prva raspisala međunarodnu poternicu.

Nazad iza rešetaka posle tri meseca

Cigler je uhapšen u Subotici, a sumnja se da je on vozio automobil "punto" kojim se Čaba dovezao do mesta zločina. Vozilo je pronađeno u Beogradu. On je u oktobru prošle godine izašao sa višegodišnje robije i tri meseca kasnije se opet našao iza rešetaka.

Srbija Dera traži zbog hladnokrvnog ubistva Nebojše Miloševića na Banovom Brdu 5. januara ove godine.

Holandija, Španija i Mađarska, takođe ga traže zbog ubistava izvršenih u tim državama.

Der, koliko je poznato, ima srpsko i mađarsko državljanstvo.

Srbija je za njim raspisala poternicu sredinom januara zbog sumnje da je direktni izvršilac ubistva Miloševića.

Njegov saučesnik u tom delu je, kako se sumnja, Alen Cigler zvani Mačka, koji je uhapšen u januaru i nalazi se u pritvoru u Srbiji.

Der i Cigler se sumnjiče za krivično delo teško ubistvo na podnukao način u saizvršilaštvu.

Pogledajte kako je uhapšen Čaba Der (VIDEO)

Češko pravosuđe će morati da vaga kojem će od četiri zahteva za izručenje Čabe izaći u susret.

Pored ostalih uslova trebalo bi da ceni njegovo državljanstvo, težinu krivičnih dela za koja je tražen i dokaze kojima potkrepljuje poternicu a koje mu svaka od država dostavi.

Amsterdam: Plaćeni ubica iz Srbije na delu (VIDEO)

Ubistvo Miloševića zabeleženo je kamerom sa okolne zgrade, a na snimku se vidi kako zastaje automobil iz kojeg izlazi muškarac u beloj jakni, izvlaci pištolj iz torbe i puca u njega, potom ulazi u vozilo i beži.

Mediji pišu da je Čaba Der plaćeni ubica koji je pre oko godinu dana izašao iz zatvora gde je robijao zbog ubistva kriminalca Branislava Jelačića 2004. godine.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.