Lekovi druge i treće generacije za multipla sklerozu početkom naredne godine

Izvor: RTS, 27.Nov.2019, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekovi druge i treće generacije za multipla sklerozu početkom naredne godine

Oko 9.000 osoba u Srbiji ima multipla sklerozu, teško neurološko oboljenje koje se najčešće javlja između 20. i 40. godine života. Oko 1.200 pacijenata leči se prvom generacijom lekova. Nadležni najavljuju da će se novi lekovi druge i treće generacije, na listi naći do kraja godine, a pacijentima biti dostupni u prvim mesecima naredne godine.
Danijela Kening ima multipla sklerozu i do sada nije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << imala lek koji je mogao da uspori bolest.

"Meni je tip primarno progresivni, to su svakodnevni problemi, ima i lepih dana, pa onda dođe dug period loših dana", kaže Danijela. 
Multipla skleroza sa sobom nosi utrnulost, smetnje sa vidom, govorom, slabost ekstremiteta, nespretnost i nestabilnost i mnoge druge simptome.
Njihova pojava je nepredvidiva, a težina različita. Veliki broj obolelih bolest veže i za invalidska kolica. A ne mora da bude tako. Zajedno do rešenja došli su pacijenti, lekari i oni od kojih sve zavisi.
Od Nove godine i pacijentima u Srbiji biće dostupni najsavremeniji lekovi. Od 2020. uvodi se savremena terapija druge i treće generacije lekova o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.
Direktorka RFZO-a Sanja Radojević Škondrić kaže da inovativna terapija kod multipla skleroze dovodi do bitne razlike u životu. 
"Mi ne možemo da očekujemo da će svi pacijeneti moći da dobiju terapiju i činjenica je da se nigde u svetu sto posto ljudi ne leči, ali napredak postoji, i biće kontinuirani i mislim da je to ono što je najznačajnije", kaže prof. dr Jelena Drulović, predsednica Republičke stručne komisije za neurologiju.
Ko će od pacijenata dobijati najnovije lekove, procenjivaće se na osnovu kriterijuma i opšteg stanja obolelih.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.