Lekari radili bez  dozvole a naplatili pola  miliona

Izvor: Blic, 16.Jul.2010, 01:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari radili bez dozvole a naplatili pola miliona

Protiv dr Dušana Jovanovića, direktora Instituta za onkologiju u Sremskoj Kamenici, još 24. aprila prošle godine pokrenut je prekršajni postupak zato što su pacijentima naplaćivane usluge dopunskog rada, koji u to vreme nije ni postojao u ovoj ustanovi. Zdravstvena inspekcija tada je zabranila i obavljanje bilo kakvog dopunskog rada, saznaje "Blic".

Pacijenti koji su se lečili u Institutu za onkologiju Sremska Kamenica, kao i lekari koji tu rade, poslali su više prijava >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nadležnima o nepravilnostima u ovoj bolnici. Optužbe su se odnosile na prijem pacijenata iz Republike Srpske, oko 450, koji su plaćali 1.200 do 1.500 evra i time preskakali liste čekanja za zračenje na kojima su bili osiguranici iz naše zemlje.

Dragana Jovanović, koordinatorka udruženja "Doktori protiv korupcije", pismeno je zatražila od predsednika Srbije Borisa Tadića, premijera Vlade Mirka Cvetkovića i potpredsednika Ivice Dačića da ispitaju odgovornost zdravstvenih vlasti zbog trgovine tim listama.

- Direktor Instituta u Sremskoj Kamenici je ugovorom, koji je sklopio sa Republikom Srpskom, doveo do toga da veliki broj građana Srbije ne dođe na red na radio-terapiju, zbog čega je trećina njih umrla. Ovde se radi o zloupotrebi službenog položaja i ugrožavanja zdravlja ljudi - kaže dr Dragana Jovanović.

Kako "Blic" saznaje, tek 24. avgusta 2009. godine Institut za onkologiju Vojvodine dobio je odobrenje od Ministarstva zdravlja za obavljanje dopunskog rada, ali ne i za pružanje radio-terapije.

- Predstavnici Instituta su došli u Ministarstvo zdravlja i tražili da im se odobri da pružaju terapiju zračenja u dopunskom radu, jer imaju pacijente iz Republike Srpske kod kojih je započeto zračenje. Odobrili smo im, ali da to rade samo do kraja 2009. godine. Međutim, to su mogli da rade tako da pacijenti kojima je potrebna ova usluga budu tretirani tako da 60 odsto pacijenata u dopunskom radu moraju da budu pacijenti iz Srbije, a ostatak mogu da budu pacijenti iz Republike Srpske - objašnjava za "Blic" dr Ivana Mišić, pomoćnik ministra zdravlja.

Po ovome se, međutim, može videti da je Institut za onkologiju i pored zabrane obavljanja dopunskog rada, kršio Zakon o zdravstvenoj zaštiti, jer je uveliko pružao usluge pacijentima iz Republike Srpske (jer im je obrazloženje bilo da su neki već započeli zračenje u Institutu).

Nakon što su dobili dozvolu za obavljanje dopunskog rada, zdravstvena inspekcija je ponovo došla u kontrolu u Institut. To je bilo u drugoj polovini septembra 2009. godine.

- Tada je ustanovljeno da rade po zakonu, ali im je naloženo da vrate novac ljudima kojima su na nezakonit način naplaćivali usluge - objašnjava pomoćnica ministra zdravlja.

Tada je Republički zavod za zdravstveno osiguranje izdvojio 552.629,78 dinara kako bi bio vraćen novac 75 osiguranika, dok je sa računa Instituta skinuto 28.450 dinara za dva pacijenta.

Početkom aprila Ministarstvo zdravlja dobilo je nove pritužbe na rad Instituta u Sremskoj Kamenici, zbog čega je i urađena vanredna stručna kontrola, čiji su članovi bili nedavno uhapšeni dr Nenad Borojević i dr Zoran Tomašević, kao i sadašnji v.d. direktor Instituta za onkologiju Srbije dr Dušan Mileusnić.

Srpsko udruženje korisnika zdravstvenih usluga klub "Zdravlje" dugo ukazuje na probleme u novosadskoj onkologiji, a sada će se, kako kažu, obratiti Međunarodnoj asocijaciji za prava pacijenata i tužiti državu zbog ugroženih prava.

- Podaci kažu da polovina od 6.000 Vojvođana obolelih od raka ne može ni da dođe u Institut jer ova bolnica nema dovoljno kapaciteta, a onda ova ustanova sklopi ugovor i primi skoro 500 pacijenata iz Bosne. Na mestu tih 500 je isto toliko stanovnika ove zemlje kojima je uskraćeno pravo na lečenje - kaže predsednik Kluba "Zdravlje" Miroslav Petrović.

Zbog svega što se izdešavalo u Institutu u Sremskoj Kamenici juče je zasedao i Odbor za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije. Na odboru je ocenjeno da se u Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici postupa po propisanim protokolima, ali da ima tehničkih i kadrovskih problema. Odbor je prihvatio izveštaj Komisije za vanredni stručni nadzor kvaliteta rada u klinici za radioterapiju u Institutu u Sremskoj Kamenici, ali je zatražio da izveštaj bude dopunjen.

Član te komisije dr Dušan Mileusnić je u izveštaju naveo da su problemi u toj ustanovi vezani za stanje opreme i da je kadrovska situacija kritična. Prema njegovim rečima, u toj klinici radi sedam onkologa, a godišnje dođe 2.500 novih pacijenata. On je kazao da kada je Komisija posetila institut u toj ustanovi, nije bilo nijednog pacijenta iz Republike Srpske i da su od nadležnih dobili informacije da su oni u klinici lečeni 2009. godine.

Jovanović: Ministarstvo odobrilo rad

Direktor Instituta za onkologiju Vojvodine profesor dr Dušan Jovanović kaže kako je sve urađeno uz dozvolu Ministarstva zdravlja.

- Ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske sklopljen je 25. marta prošle godine na osnovu potpisanih ugovora o posebnim vezama RS i Srbije, kao i RS i Vojvodine. Mesec dana nakon toga 29. aprila Ministarstvo zdravlja nam je zabranilo pružanje i naplaćivanje usluga pacijentima iz inostranstva. U maju smo tražili od Ministarstva da utvrdi da li ispunjavamo uslove za dopunski rad, koji nam je odobren ponovo od 25. septembra pa do kraja godine. Od tada mi više ne lečimo pacijente iz inostranstva - navodi dr Jovanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.