Izvor: RTS, 13.Jan.2022, 19:07

Ledenice i sneg - ko je dužan da čisti trotoare i krovove i kolike su kazne

Temperature su se u Srbiji kretale i do minus 14 stepeni, a živa u termometru ni tokom dana nije prešla u plus. Neophodan je oprez zbog poledice i na putevima, a još više na trotoarima, jer mnogi nisu na vreme očistili sneg.
Tokom jučerašnjem dana dnevna temperatura kretala se oko nula stepeni, zbog čega se topio sneg koji je prethodnih dana padao. Kako je noćas temperatura išla u minus došlo je do stvaranja leda zbog čega lekari, pre svega, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ortopedi savetuju oprez pri izlasku iz kuće.

U poslednja 24 sata na Vojnomedicinskoj akademiji zbog pada na ledu pomoć je potražilo više od 100 sugrađana. Uglavnom zbog preloma ruku ili nogu.
Kako bi se smanjio broj padova na ledu, potrebno je da svako ispred svog objekta očisti sneg i led.
Podsećamo da je to propisano Odlukom o komunalnom redu, a ona obavezuje i stanare i zaposlene u firmama i prodavnicama da očiste sneg i led sa trotoara u širini od pet metara. Oni koji to ne učine rizikuju da plate kaznu u iznosu od 5.000 do 50.000 dinara.
Takođe, vlasnici i zakupci stanova ili poslovnog prostora u obavezi su da skinu i ledenice sa krova. Ukoliko to ne mogu sami da učine zbog nedostupnosti, potrebno je da se obrate nadležnima.
Svi važniji putni pravci u Srbiji su očišćeni od snega, ali je i na njima moguća pojava poledice. Zbog toga upozorenje za vozače da vožnju prilagode uslovima na putu i da drže veće odstojanje među vozilima.
Takođe, za učešće u saobraćaju sa automobilom, kombijem ili kamionom koji nije očišćen od snega rizikujete kaznu od 5.000 dinara. Ukoliko sa takvim vozilom izazovete saobraćajnu nezgodu, kazna je još veća.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.